Sluiten

Topweekend Nederlandse F1-fans in Barcelona

Gepubliceerd op 05 juni 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

Barcelona F1

Afgelopen weekeinde was de Formule 1-karavaan in Barcelona neergestreken om daar de Grand Prix van Spanje te rijden. Voor liefhebbers van deze autosport is het sowieso genieten geblazen op het moment dat de snelle bolides over het asfalt van het Circuit de Catalunya gaan razen. Dit in Montmeló gelegen circuit is een echt raceparcours, in tegenstelling tot Monaco waar Verstappen, Leclerc, Perez en de andere coureurs hun rondjes over een straatcircuit moesten rijden.

Extra populair

Op het moment dat de Grand Prix van Spanje op de kalender staat, zag je altijd al wel dat Nederlandse fans een weekendje Barcelona combineerden met het bezoeken van de racewedstrijd van de allerhoogste categorie. Sinds dat Max Verstappen in 2016 zijn allereerste Grand Prix ooit in zijn carrière hier in Barcelona won, is de belangstelling vanuit Nederland alleen maar toegenomen. Nu hij tweevoudig wereldkampioen is, is de interesse om hier als Nederlandse fan Max Verstappen toe te juichen en in het echt bezig te zien alleen maar toegenomen. Het heeft er toe geleid dat er tijdens deze 33e in Barcelona verreden Grand Prix een speciale Max Verstappen-tribune weg is gezet. Duizenden toeschouwers waren in oranje tenues uitgedost om Max Verstappen (en Nick de Vries) te zien racen tegen de andere coureurs.

Oppermachtig

Max Verstappen was in Barcelona oppermachtig. Hij heeft op verschillende manieren laten zien hoe dominant de combinatie Red Bull-Verstappen dit seizoen is. Alle trainingen zette hij de snelste tijd neer en tijdens de kwalificatie behaalde hij ‘pole position’. Tijdens de race op zondag kwam zijn eerste positie eigenlijk geen moment in gevaar. De start verliep goed, hoewel Sainz eventjes dacht Verstappen in de eerste bocht in te kunnen halen. Vanaf de eerste ronde is Verstappen zijn voorsprong alleen maar aan het uitbouwen geweest.

Er is geen moment geweest dat de eerste plek op het podium in gevaar gekomen is. Het was nog even spannend of het wel of niet zou gaan regenen. Russell dacht even regendruppels gezien te hebben in bocht 5, maar dat bleken laten zweetdruppels geweest te zijn. De prestatie van Russel om van P12 uiteindelijk zichzelf naar de derde positie te rijden is er eentje waarvoor de Brit complimenten verdiend heeft.

Grand Slam

Uiteindelijk eindigde Max Verstappen met ruim 24 seconden voor rivaal Lewis Hamilton op de eerste plek. Het was meteen de derde Grand Slam van Verstappen (pole, snelste raceronde, elke ronde aan de leiding). Het feest onder de Nederlandse fans op de tribunes ging toen helemaal los. Zij hebben een topweekend in Barcelona gehad. Je hoorde de grap voorbijkomen dat het Wilhelmus al ingezet was toen Lewis nog niet over de finish was. Het is natuurlijk niet zo, maar dit soort grappen onderstreept de vorm van Verstappen.