Sluiten

Reizen naar Barcelona

Barcelona ligt hemelsbreed ongeveer 1250 kilometer van Amsterdam af. Over de weg bedraagt de totale afstand afhankelijk van je route ongeveer 1500 tot 1600 kilometer. De meeste mensen die Barcelona bezoeken doen dat met het vliegtuig als ze vanuit Nederland reizen. Als ze al in Spanje zijn, bijvoorbeeld door een vakantie aan de Costa Brava, dan reizen ze vaak met de auto naar Barcelona.

Op deze pagina lees je alles over vliegen naar Barcelona en andere manieren om naar Barcelona te reizen.

Vliegen naar Barcelona

Vliegen naar Barcelona

Als er een bestemming in Europa is waar je vanuit Nederland en België met een redelijk aantal luchtvaartmaatschappijen naartoe kunt vliegen dan is het Barcelona wel. Er zijn verschillende vervoerders die je rechtstreeks naar Barcelona brengen. Omdat de concurrentie vrij groot is, liggen de prijzen voor vliegtickets naar Barcelona over het algemeen op een zeer gunstig niveau. Wie een beetje gunstig boekt die kan voor ongeveer honderd euro tot honderdvijftig euro naar Barcelona vliegen. Veel goedkoper is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk.

Prijsvechters

Barcelona is één van de eerste bestemmingen ooit waarop prijsvechters gingen concurreren met de gevestigde orde. Zo vlogen wij ergens in 1997 met de voormalige prijsvechter Virgin Express vanaf Brussel naar Barcelona. Deze luchtvaartmaatschappij is inmiddels opgegaan is in Brussel Airlines, die nog steeds vluchten naar Barcelona aanbiedt. Andere prijsvechters die zich in de markt naar Barcelona gewrongen hebben zijn Ryanair, Vueling en vanuit Düsseldorf de Duitse maatschappij Eurowings.

Welke luchthaven?

luchthaven

Let op als je een vliegticket naar Barcelona boekt. Sommige maatschappijen vliegen niet (altijd) naar het internationale vliegveld van Barcelona, maar vliegen naar Reus of Gerona. Leuk om op die manier wat kosten te besparen, maar uiteindelijk wordt dit bestraft door langere reistijden en/of reiskosten om in Barcelona te geraken.

Mocht je op Gerona Airport vliegen dan is een bustransfer naar Barcelona de goedkoopste oplossing. Je kunt in ongeveer een uur tijd naar Estación de Autobuses Nord reizen, vanwaar je met de metro, bus of hop-on-hop-off bus verder naar je eindbestemming in Barcelona kunt reizen.

KLM of Transavia?

Als je vanuit Amsterdam naar Barcelona wilt vliegen dan kun je onder andere kiezen uit twee maatschappijen die bij hetzelfde bedrijf horen: KLM en Transavia. De verschillen tussen deze twee vervoerders lijken kleiner te worden nu je ook bij KLM moet betalen voor het meenemen van ruimbagage. Voor de meeste passagiers geven daardoor de prijs en de vluchttijden de doorslag in de keuze tussen KLM en Transavia. Als je voor Transavia kiest dan kun je ook vanaf Eindhoven of Rotterdam naar Barcelona vliegen. KLM gebruikt alleen Amsterdam Schiphol Airport als vertrekluchthaven voor Barcelona.

Voor frequent flyers met een Skyteam Elite status van KLM kan het de moeite waard zijn om voor KLM in plaats van Transavia te kiezen, ook als KLM wat duurder is. Je mag dan de KLM lounge in en je hebt recht op de andere voordelen op basis van je status.

Met de auto naar Barcelona

Met de auto naar Barcelona

Dankzij de uitstekende wegen kun je prima met de auto naar Barcelona rijden. De afstand van ongeveer 1500 kilometer (gerekend vanuit Utrecht) overbrug je gemiddeld in zo’n 13 tot 15 uur exclusief de stops. Er moeten dan geen serieuze verkeersproblemen onderweg zijn. Op de drukkere dagen in de zomervakantie kan de reistijd al heel snel oplopen naar twintig uur of langer. Vooral tijdens de zogenaamde Zwarte Zaterdagen kan het rampzalig druk zijn op de wegen richting Barcelona. Wie slim is, probeert reizen in het weekeinde zoveel mogelijk te vermijden tussen half juli en half augustus.

Tol

Als je over de autosnelwegen naar Barcelona rijdt dan krijg je te maken met tol. Zowel op de Franse snelwegen als op het stuk dat je in Spanje over de AP-7 aflegt wordt tol geheven. Hoeveel dat exact is, hangt af van de route die je rijdt en met wat voor vervoermiddel.

Met de bus

Met de bus

Verschillende touroperators bieden vakanties naar Barcelona met de bus aan. Daarnaast zijn er busmaatschappijen die alleen de losse busreis naar Barcelona aanbieden. Een busreis naar Barcelona is een goed alternatief voor wie bang is om te vliegen en ook niet zelf naar Barcelona wil of kan rijden. Prijstechnisch is de bus vaak ook nog gunstiger dan het vliegtuig. Dat komt doordat je behalve een vlucht vaak ook nog te maken krijgt met extra kosten zoals het vervoer van en naar de luchthavens.