Sluiten

Kerken en kathedralen in Barcelona

Kerken en kathedralen in Barcelona

Het Rooms-katholieke geloof neemt een belangrijke plaats in het leven van de gemiddelde Spanjaard. Het zal dan ook niemand verbazen dat je in een stad als Barcelona meerdere kerken staan die de moeite waard zijn om te bezoeken. Soms alleen als gelovige, vanwege het verhaal van de kerk, soms vooral als liefhebber van mooie gebouwen en het prachtige ontwerp van een kerk. Hoogtepunt voor velen is Sagrada Familia, de prachtig vormgegeven basiliek die oorspronkelijk ontworpen is door meesterarchitect Antoni Gaudí.

Op deze pagina staat een overzicht van kerken en basilieken die volgens ons de moeite van het bezoeken waard zijn.

Sagrada Familia

Sagrada Familia

Al sinds de eerstesteenlegging in 1882 zijn de Catalanen er vol van. Sagrada Familia is in meerdere opzichten hét symbool van Catalonië en natuurlijk de stad Barcelona. De jonge leerling van de bekende Catalaanse architect Joan Martorell, Antoni Gaudí, werd verkozen om een basiliek te ontwerpen waarin hij veel vrijheid had voor zijn opvallende artistieke en ook wel eigenaardige stijl.

Met nog geen echte grote werken op zijn naam, heeft de destijds 31 jarige Gaudí zich volledig op deze uitdaging gestort. Hoewel het bouwwerk Sagrada Familia nog altijd niet af is, is het wel zijn levenswerk geworden. De laatste vijftien jaar van zijn leven heeft hij alleen nog aan dit imposante bouwwerk gewerkt. Hij overleed in 1926.

Verschillende architecten hebben het stokje overgenomen om dit levenswerk af te maken. Door de gehele periode heen zijn er uiteenlopende bouwstijlen verwerkt en ontwikkeld. De overwegend gotische stijl is naar de beleving van Gaudi samengesteld uit elementen uit de natuur, het geloof, architectuur en zijn liefde voor Catalonië. Ook aan de binnenkant komt deze visie veelvuldig terug.

De basiliek Sagrada Familia heeft zijn plek in Barcelona te danken aan de motivatie en doorzettingsvermogen van Josep Maria Bocabella i Verdaguer. Deze eigenaar van een religieuze boekhandel richtte in 1866 een vereniging voor ‘liefhebbers van de St. Joseph’ op. Hiermee wilde hij het Katholicisme en de kracht van familiaire banden promoten. Tijdens zijn vele reizen over de wereld passeerde hij de stad Loreto waar de huidige kerk veel indruk op hem maakte. Dit was het begin van het idee om een eigen ‘Heilig Huis’ in de stad Barcelona te ontwikkelen. En dit is gelukt.

Vele miljoenen bezoekers hebben Sagrada Familia bezocht en komen zelfs er voor terug. En gelukkig maar, want deze opvallende verschijning wordt gebouwd van de gulle giften en donaties van zijn bezoekers.

BEKIJK ALLE INFO OVER SAGRADA FAMILIA

Catedral de Barcelona

Catedral de Barcelona

De hoofdkerk van de stad Barcelona is stukken kleiner dan de nog in aanbouw zijn Sagrada Familia. Desondanks is Catedral de Santa Creu een kathedraal met veel aanzien en een lange geschiedenis. De kathedraal van Barcelona is in een gotische bouwstijl ontworpen waarbij men veel oog had voor kleine details en verfraaiingen.

De kathedraal werd gebouwd tussen de dertiende en vijftiende eeuw. Binnen zijn een aantal pareltjes te bewonderen. Het koorgestoelte uit de vijftiende eeuw en de middenbeuk zijn zo mooi gemaakt dat je er even stil van wordt.

De kathedraal van Barcelona is gewijd aan de destijds dappere dertienjarige Eulalia van Mérida. Dit was een jonge dame die zich inzette voor de christenen tijdens de christenvervolgingen en die tegen het bewind van Romeinse keizer Diocletianus was. Zij heeft dit moeten bekopen met een martelgang. Omdat Eulalia van Mérida beschermvrouwe van Barcelona is, wordt de kathedraal ook wel ‘Catedral de Santa Eulàlia’ genoemd.

TIP

ga het dak op

De Kathedraal van Barcelona is niet alleen vanaf de straat of van binnen de moeite waard. Tijdens een bezoek aan de Catedral de Santa Creu kun je het dak op. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over het historische hart van Barcelona. Het is een van de weinige goede uitzichtpunten die je hier hebt.

Santa María del Mar

Santa María del Mar

De Santa María del Mar is een van de mooiste kerken van Barcelona. De gotiek is al aan de entree van deze prachtige kerk duidelijk zichtbaar. Toen men omstreeks de veertiende eeuw in de wijk La Ribera startte met de bouw van Santa María del Mar was het ontwerp zeker zijn tijd vooruit. Binnen heerst vooral rust en soberheid. Er is naast prachtige glas-in-lood ramen zijn er weinig versieringen te ontdekken. Desondanks is het een markant bouwwerk die al heel wat eeuwen bijna glansrijk heeft doorstaan. Er zijn wat beschadigingen opgelopen tijdens de Spaanse Burgeroorlog en een aardbeving in 1428. Gelukkig is alles keurig hersteld en kunnen we genieten van een stukje architectuur uit de geschiedenis.