Al sinds de eerstesteenlegging in 1882 zijn de Catalanen er vol van. Sagrada Familia is in meerdere opzichten hét symbool van Catalonië en natuurlijk de stad Barcelona. De jonge leerling van de bekende Catalaanse architect Joan Martorell, Antoni Gaudí, werd verkozen om een basiliek te ontwerpen waarin hij veel vrijheid had voor zijn opvallende artistieke en ook wel eigenaardige stijl.
Met nog geen echte grote werken op zijn naam, heeft de destijds 31 jarige Gaudí zich volledig op deze uitdaging gestort. Hoewel het bouwwerk Sagrada Familia nog altijd niet af is, is het wel zijn levenswerk geworden. De laatste vijftien jaar van zijn leven heeft hij alleen nog aan dit imposante bouwwerk gewerkt. Hij overleed in 1926.
Verschillende architecten hebben het stokje overgenomen om dit levenswerk af te maken. Door de gehele periode heen zijn er uiteenlopende bouwstijlen verwerkt en ontwikkeld. De overwegend gotische stijl is naar de beleving van Gaudi samengesteld uit elementen uit de natuur, het geloof, architectuur en zijn liefde voor Catalonië. Ook aan de binnenkant komt deze visie veelvuldig terug.
De basiliek Sagrada Familia heeft zijn plek in Barcelona te danken aan de motivatie en doorzettingsvermogen van Josep Maria Bocabella i Verdaguer. Deze eigenaar van een religieuze boekhandel richtte in 1866 een vereniging voor ‘liefhebbers van de St. Joseph’ op. Hiermee wilde hij het Katholicisme en de kracht van familiaire banden promoten. Tijdens zijn vele reizen over de wereld passeerde hij de stad Loreto waar de huidige kerk veel indruk op hem maakte. Dit was het begin van het idee om een eigen ‘Heilig Huis’ in de stad Barcelona te ontwikkelen. En dit is gelukt.
Vele miljoenen bezoekers hebben Sagrada Familia bezocht en komen zelfs er voor terug. En gelukkig maar, want deze opvallende verschijning wordt gebouwd van de gulle giften en donaties van zijn bezoekers.