Sluiten

Stranden van Barcelona

Stranden van Barcelona

Het grote voordeel van Barcelona als stedentripbestemming is de aanwezigheid van strand. Barcelona telt meerdere stranden, die allemaal in het noordoosten van de stad liggen. De stranden bestaan allemaal uit fijn goudgeel zand. Het zijn allemaal kunstmatige stranden, die in de jaren negentig van de vorige eeuw aangelegd zijn. Het zijn vooral pakhuizen en vissers die hebben moeten wijken voor de stranden. De kleinschalige vissersrestaurants zijn vooral vervangen door strandbars en hippe tapasrestaurants.

La Barceloneta

La Barceloneta

Het leukste deel van Barcelona om van het strandleven te genieten is Barceloneta. Vanaf metrostation Barceloneta kun je via de Moll de la Barceloneta in iets minder dan een kilometer naar het strand van Barceloneta lopen. Je kunt er ook voor kiezen om tegen betaling met de fietstaxi naar het strand gebracht te worden.

Het stuk strand waar je aankomt als je de Moll de la Barceloneta volgt is op zomerse dagen erg levendig. Hier zie je overdag een mix van locals en toeristen in alle leeftijden. Voordat de schoolvakanties in Spanje beginnen zie je hier ook vrij veel scholieren die tijdens tussenuren of na schooltijd hier met vrienden nog even gaan genieten van het strand. Het strand bestaat uit twee gedeeltes: Platja de Sant Miquel en Platja de la Barceloneta, wat het grootste strand is. Op het strand staan meerdere strandbars waar je terecht kunt voor een drankje en een hapje. Langs het strand loopt een lange wandelpromenade met een breed fietspad er op aangelegd

De wandelpromenade leidt je in noordoostelijke richting naar de Olympische haven (duidelijk herkenbaar aan het koperkleurige dak dat flink weerkaatst als de zon schijnt). In zuidwestelijke richting ga je richting het indrukwekkende Hotel W Barcelona, dat in de vorm van een groot zeilschip nadrukkelijk aanwezig is bij de ingang van de haven van Barcelona.

Hotel W Barcelona

Met het luxueuze, dus ook prijzige Hotel W Barcelona, is meteen één van de weinige hotels in dit deel van Barcelona genoemd. De straten van La Barceloneta bestaan vooral uit kleine woningen die in appartementengebouwen verzameld zijn. Dit zijn de woningen waar voorheen vooral arme vissers woonden. Tegenwoordig zie je steeds meer toerisme in de straten van Barceloneta ontstaan.

Aan de straatkant van de wandelboulevard zijn wat restaurants te vinden. Deze richten zich tegenwoordig vooral op toeristen. Tussen de restaurants zie je een enkele winkel, echter een serieus gebied om te winkelen is Barceloneta niet. Hier kom je om van de zee en het strand te genieten. Niets meer en niets minder. Ieder kan dat op zijn of haar eigen manier doen, want het strand biedt behalve de gebruikelijke ligbedjes ook voldoende plek om te voetballen of aan andere spelen of sporten te doen.

Bij Park del Forum

Strand bij Park del Forum

Wat ons betreft, mag je de stranden in twee zones indelen. Hoewel er wat betreft benamingen veel meer stranden lijken te zijn, zie je vooral een tweedeling tussen de stranden ten zuiden van Port Olimpic (de Olympische haven) en de stranden ten noorden van deze speciaal voor de Olympische Spelen van 1992 aangelegde haven. Vanwege commerciële druk lijkt vooral het nieuwe Barcelona rondom Park del Forum gepromoot te worden.

Hier zitten veel nieuwe hotels en appartementengebouwen. Wat men er echter niet bij vertelt, is dat dit moderne stuk Barcelona tot de meest sfeerloze stukken van de stad behoort. Wat je waarschijnlijk ook niet te weten zult komen totdat je er bent is dat er hier ‘s avonds meer gespuis op straat te vinden is dan toeristen. Lekker een beetje kuieren rondom je hotel is niet het beste wat je kunt doen als het eenmaal donker geworden is.

Buiten Barcelona

strand van Sitges

Barcelona ligt centraal tussen een aantal populaire toeristische gebieden, waar meerdere interessante badplaatsen liggen. Ten noorden van Barcelona begint de Costa del Maresme die daarna overloopt in de bij Nederlanders zeer populaire Costa Brava met badplaatsen zoals Blanés, Lloret de Mar en Tossa de Mar. Ten zuiden van Barcelona begint de Costa del Garraf. Aan dit kustgebied ligt onder andere de populaire badplaats Sitges. Vanuit Barcelona is het op zo’n dertig kilometer gelegen Sitges prima per trein bereikbaar. Je ziet dan ook redelijk wat Barcelonezen in het weekeinde richting Sitges en andere populaire badplaatsen trekken.

Wanneer is het strandweer in Barcelona?

strandweer in Barcelona

Het weer in Barcelona is minder voorspelbaar dan je zou denken. Wie denkt in de meivakantie al lekker op de stranden van Barcelona te kunnen liggen bakken die kan geluk maar zeker ook pech hebben. In mei komen ieder jaar wel wat zomerse dagen voorbij, waarbij het met temperaturen van rond de 25 graden heerlijk vertoeven is op de stranden van Barcelona. Mocht het echter tegenzitten dan kan het grijs, koel en regenachtig zijn. Zeker in het begin van mei is de kans aanwezig dat de thermometer amper de tien graden haalt. Op het strand heb je dan weinig te zoeken.

De periode juni tot en met september is hét seizoen voor de stranden van Barcelona. Gedurende het grootste deel van de dagen is het dan heerlijk strandweer. Zowel de toeristen als de inwoners dan Barcelona trekken dan massaal naar strand en zee om verkoeling te zoeken en te relaxen.

Vanaf de tweede helft van september wordt het weer in Barcelona wat minder stabiel. Dat betekent niet dat het over en uit is met het strandleven in Barcelona. Tot ver in november kun je nog aangename dagen hebben voor een bezoekje aan het strand.

Zeewatertemperatuur

Wie het strand wil bezoeken en de zee in wil gaan die moet er rekening mee houden dat het zeewater in de periode november tot eind mei aan de frisse kant is. In november en mei is de temperatuur van het zeewater ongeveer 17 tot 18 graden. De tussenliggende periode (december tot en met april) is het zeewater slechts zo’n 13 tot 15 graden Celsius. Gewoon veel te koel om aangenaam te zwemmen, tenzij je een echte bikkel bent.

Vanaf juni bereikt het zeewater de aangename grens van 20 graden, waarna het zeewater tot in augustus op blijft warmen. De hoogste temperatuur ligt dan rond de 25-26 graden Celsius. September is met 22 tot 24 graden ook nog zeer aangenaam, waarna in oktober het zeewater vrij snel afkoelt.