Sluiten

Veiligheid in Barcelona

Veiligheid in Barcelona

Hoe veilig is Barcelona? Kun je je als toerist door de stad begeven zonder continu op je hoede te moeten zijn of loop je doorlopend het risico overvallen te worden? Eigenlijk weet je het antwoord al: waar grote aantallen toeristen naartoe komen, daar zul je ook gauwdieven en andere criminelen aan kunnen treffen. Daar is Barcelona helaas geen uitzondering op.

De stadsvernieuwing eind vorige eeuw was inclusief een grondige aanpak van de criminaliteit in de stad, die toen welig tierde. Hoewel Barcelona een relatief veilige stad is, moet je als toerist zeker op je hoede zijn. Zakkenrollers, overvallers en oplichters doen hun best om andermans geld, telefoons, fotocamera’s, documenten en andere waardevolle bezittingen in bezit te krijgen. Soms gaan ze zeer sluw te werk, zodat je pas op een later tijdstip ontdekt bestolen te zijn.

Zo beperk je de kans om een slachtoffer te worden

Pas sowieso altijd op in mensenmassa’s. Vooral de metro, drukke winkelstraten, stations en de luchthaven zijn plekken waar de criminelen graag toeslaan. Zorg er eigenlijk vooral voor dat er weinig te stelen valt. Neem alleen geld mee wat je die dag nodig hebt en berg je overige geld en pasjes op in de kluis van je hotelkamer. Probeer je geld zoveel mogelijk in afgesloten zakken te stoppen, het liefst aan je voorkant.

Als je een handtas gebruikt zorg dan dat ze er niet ongemerkt in kunnen of hem van je lijf af kunnen rukken. Leg geen waardevolle spullen op een tafeltje weg (telefoon, zonnebril). Vermijd in de avonduren rustige straten, waar je zonder dat iemand anders het ziet overvallen zou kunnen worden.

Aangesproken door vreemden?

Ga ervan uit dat eenieder die om wat voor reden dan ook contact met je zoekt, een dief kan zijn. Soms opereren ze alleen, maar vaak in groepjes. Afleiding is daarbij het kernwoord. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt aangesproken worden, men kan ‘per ongeluk’ tegen je aanbotsen of vallen, ze doen net of er vogelpoep op je kleren zit en helpen je bij het schoonmaken terwijl ze ondertussen je zakken leeghalen, men laat iets op de grond vallen waardoor je afgeleid wordt of ze zetten je gewoon klem met een groepje, bijvoorbeeld in de metro.

Het is niet zo dat iedereen die je aanspreekt in Barcelona automatisch een dief is en dat iedere toerist in Barcelona bestolen wordt, maar oplettendheid is een must als je in Barcelona bent.

Oplichting

Soms word je op schijnbaar vriendelijke wijze opgelicht of onder druk gezet om geld te betalen. Dit soort praktijken komen ook – maar niet uitsluitend – in Barcelona voor. We zullen er een paar op een rijtje zetten:

Bij populaire attracties zoals de Sagrada Familia of Park Güell kunnen oplichters valse tickets verkopen aan toeristen. Deze nepticketverkopers verdienen goud geld aan argeloze toeristen. Koop daarom altijd tickets bij officiële verkooppunten of online via betrouwbare websites om fraude te voorkomen. Betrouwbare sites om tickets voor bezienswaardigheden in Barcelona te kopen zijn Tiqets en GetYourGuide.

Een taxiritje maken en veel meer af moeten rekenen dan normaal zou zijn? Het gebeurt dagelijks in Barcelona. De taxichauffeurs kunnen toeristen oplichten door onnodige omwegen te maken, valse tarieven in rekening te brengen of een vast tarief te eisen dat hoger is dan de gebruikelijke meterprijs. Zorg ervoor dat de taximeter is ingeschakeld en vertrouw alleen op officiële taxi’s met een vergunning. Hoewel dat nog geen 100% garantie geeft dat alles eerlijk verloopt.

Wil iemand je de weg wijzen en zelfs met je meelopen? Helaas riekt dat vooral naar nepvriendelijkheid. Oplichters kunnen zich voordoen als behulpzame locals die toeristen willen gidsen, maar uiteindelijk proberen ze geld af te troggelen of je naar winkels te leiden waar ze commissie krijgen voor je aankopen. Wees daarom voorzichtig met mensen die te opdringerig zijn en vertrouw op je eigen intuïtie.