Sluiten

Musea in Barcelona

Voor museumliefhebbers heeft Barcelona een uitgebreid en gevarieerd scala aan grote en kleinere musea die de moeite waard zijn om binnen te wandelen. Je kunt kiezen uit onderwerpen zoals klassieke kunst, moderne kunst, architectuur, chocolade, keramiek, voetbal, geschiedenis en musea die aan individuele kunstenaars en personen gewijd zijn zoals Pablo Picasso, Joan Miró en Antoni Gaudí.

Op deze pagina bieden we een overzicht van musea in Barcelona die volgens ons de moeite waard zijn.

TIP

gratis toegang tot musea

Ben je van plan om meerdere musea in Barcelona te bezoeken? Het loont dan al snel om een Barcelona Card aan te schaffen. Met deze voordeelkaart mag je gedurende de geldigheid van de kaart (2, 3, 4 of 5 dagen) gratis een groot aantal musea in Barcelona bezoeken. Daarnaast heb je recht op gratis gebruik van openbaar vervoer in de stad en mag je een aantal attracties gratis bezoeken. Voor een aantal andere musea en attracties geldt dat je korting krijgt. De aanschaf van de Barcelona Card heb je al heel snel terugverdiend.

Meer info of de Barcelona Card direct met korting via internet aanschaffen?

BEKIJK ALLE VOORDELEN VAN DE BARCELONA CARD

MACBA

MACBA

Museu d’Art Contemporani de Barcelona is een strak vormgegeven museum wat in het stadsdeel El Raval gelegen is. Het museum wat in 1995 zijn deuren opende, toont vooral moderne kunst van Spaanse en Catalaanse kunstenaars. Liefhebbers van bijzondere architectuur zullen de buitenkant van dit museum zeker kunnen waarderen. Het gebouw is een ontwerp van Richard Meier. In Nederland heeft hij het stadhuis van Den Haag ontworpen en in Los Angeles het beroemde Getty Center. Het Museu d’Art Contemporani in Barcelona is opnieuw een stukje vakwerk van deze creatieve Amerikaan.

CosmoCaixa

Waar de naam van dit natuur- en wetenschap museum voorheen klonk als Museu de la Ciència, is dat tegenwoordig verkort naar CosmoCaixa. Onderwerpen als de evolutie, ons zonnestelsel, het klimaat en regenwouden houden je van het begin tot het einde geboeid. Regelmatig zijn er verschillende experimenten uit te voeren of word je op een andere manier geprikkeld om over verschillende vraagstukken na te denken. Dit museum is zeker een aanrader voor jonge en nieuwsgierige mensen.

Maritiem Museum

Maritiem Museum

Vlak bij de oude haven ‘Port Vell’ is het Museu Marítim de Barcelona gelegen. Het museum is gevestigd in de historische koninklijke scheepswerven van de stad. In het Catalaans worden deze ‘Les Drassanes Reials de Barcelona’ genoemd. Het beroemde vlaggenschip de ‘Real’ die werd gebruikt tijdens de zeeslag bij Lepanto, wordt hier middels een replica tentoongesteld. Verder heeft het museum boeiende objecten zoals oude zeekaarten, middeleeuwse cartografie, wapens en gereedschap. De wisselende tentoonstellingen zijn een leuke aanvulling op de huidige collectie.

Olympic & Sports Museum Joan Antoni Samaranch

Olympic & Sports Museum Joan Antoni Samaranch

In 2007 opende in het Olympisch Stadion op de berg Montjuïc het Olympisch Museum haar deuren. De naam Joan Antoni Samaranch is in 2010 toegevoegd om de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité te eren. Hij speelde een belangrijke rol inzake de Olympische Spelen die in 1992 in Barcelona gehouden werden. Het museum laat sport vanuit verschillende invalshoeken zien. Dus niet alleen topsport op Olympisch niveau, maar ook sport als ontspanning en sport door mindervaliden. Er is ook vrijwel altijd een tijdelijke expositie te bezoeken, zoals bijvoorbeeld tentoonstellingen van sportfoto’s.

Museu de la Xocolata

Aan de rand van het oude stadscentrum is het chocolademuseum van Barcelona te vinden. Een speciaal gilde van bakkers openden omstreeks het jaar 2000 om een museum over dit heerlijke product in het voormalige klooster van Sant Agusí Vell. Het klooster wat tussen de veertiende en de vijftiende eeuw werd gebouwd leed veel schade tijdens de bombardementen in 1713 en 1714. Gelukkig is het gebouw daarna weer opgeknapt en kunnen we vandaag de dag nog genieten van een aantal goed bewaarde details uit de geschiedenis. Het chocolademuseum MX laat de bezoeker zien waar de oorsprong van chocola zich bevindt en welke belangrijke rollen het heeft gespeeld door de eeuwen heen.

Museu Blau de les Ciències Naturals

Museu Blau de les Ciències Naturals

In het door de Zwitserse architecten Jacques Herzog en Pierre de Meuron Forum gebouw is het Blau Museum gevestigd. Verspreid over een oppervlakte van maar liefst negenduizend vierkante meter kun je op allerlei manieren kennis maken met de natuurkundige historie van de planeet Aarde. De permanente tentoonstelling “Planet Life” is een indrukwekkende tocht door de geschiedenis van het leven op onze planeet met aan het einde een portret van het heden. Voor kinderen van 0 tot 6 jaar is er een speciale ruimte: het wetenschappelijk nest.

Casa Museu Gaudí

Casa Museu Gaudí

Het voormalige woonhuis van de meest bekende kunstenaar van Barcelona is gelegen in het door hem ontworpen Park Güell. De beschikbare grond hiervoor werd omstreeks 1899 aangekocht door de zakenman Eusebi Güell i Bacigalupi. Het huis zelf werd tussen 1903 en 1905 gebouwd naar een idee van Gaudí. Het woonhuis dat tegenwoordig dienst doet als museum, geeft je een blik in het privéleven van de kunstenaar.

Een aantal van de aanwezige meubels zijn door hem zelf gemaakt. Daarnaast vind je er een aantal persoonlijke spullen zoals boeken, schetsen, schilderijen en andere bijzondere objecten.

Picasso Museum

Pablo Picasso is een Spaanse kunstenaar die samen met Joan Miró in Barcelona kunst studeerde in Barcelona. Al snel werd duidelijk dat zijn hart uitging naar moderne kunst. In het Museu Picasso is veel van zijn werk te zien uit de periode 1895 tot 1904. Maar liefst vijf gebouwen, waaronder Palau del Baró de Castellet, Palau Gòtic Aguilar, Casa Mauri, Palau Meca en Palau Finestres zijn gevuld met prachtige werken.

FC Barcelona Museum

FC Barcelona Museum

In een land waar voetbal zo ongekend populair is mag een museum erover zeker niet ontbreken. Het Museu Joseph Lluís Núñez of kortweg het FC Barcelona Museum is in Camp Nou het thuisstadion van FC Barcelona gevestigd. Het museum werd in 1984 ingehuldigd en heeft sindsdien vele bezoekers mogen ontvangen. In het museum zijn leuke en interessante wetenswaardigheden rondom voetbal, bekende spelers en de club FC Barcelona te ontdekken. Zo staat er bijvoorbeeld een oude voetbalschoen uit 1992 van Ronald Koeman opgesteld in een vitrine.

Fundació Joan Miró

Fundació Joan Miró

De Catalaanse schilder Joan Miró is zeer geliefd in Barcelona. Zijn meesterlijke werken laten voor het surrealisme zien zoals alleen hij dat kon verwoorden. Fundació Joan Miró werd opgericht in 1975 en wordt eigenlijk als cultureel centrum gezien waar hedendaagse kunst zich kan tentoonstellen aan de wereld. Het opmerkelijke gebouw waarin dit museum zich begeeft, werd ontworpen door Josep Lluis Sert.

RESERVEER SKIP-THE-LINE TICKETS

Design Museum Barcelona

Design Museum Barcelona

Aan het plein Plaça de les Glòries Catalanes staat een fraai staaltje van moderne architectuur: Disseny Hub Barcelona. Dit nieuwe gebouw is het hoofdkwartier van alle musea en exposities op het gebied van design in Barcelona. Het belangrijkste museum in het gebouw is het Design Museum Barcelona, waar de collecties uit een aantal andere musea samengevoegd zijn tot een prachtig geheel. Zo kun je hier de collecties van het voormalige Museum voor Decoratieve Kunsten en het Kabinet van Grafische Kunsten bewonderen. Het Design Museum ligt naast de controversieel vormgegeven wolkenkrabber Torre Agbar.

Barcelona Wax Museum

Het Museu de Cera van Barcelona prikkelt op meerdere manieren de fantasie van zijn bezoeker. Middels levensechte wassen beelden worden allerlei opmerkelijke passages uit de geschiedenis vertolkt. Je kunt hier bijvoorbeeld oog in oog staan met Salvador Dalí, Che Guevara of met de Paus. Maar ook figuren uit de muziek-, film- en sprookjeswereld komen er ruimschoots aan bod. Het Barcelona Wax Museum is gevestigd in een oud bankkantoor dat vlak bij de La Rambla is gelegen.

Museu d’Història de Catalunya

Museu d’Història de Catalunya

De Catalaanse geschiedenis wordt op fraaie wijze getoond in Museu d’Història de Catalunya. Het bij de oude haven gelegen museum laat de geschiedenis van Catalonië zien verdeeld over een achttal periodes. Leer alles over de Gouden Eeuw van Catalonië, de negatieve uitwerking van het regime van voormalig dictator Franco voor het leven in Catalonië en Spanje en de eigen identiteit van de regio binnen het Spaanse rijk.

Fundació Antoni Tàpies

Fundació Antoni Tàpies

De Catalaanse schilder Antoni Tàpies staat centraal in dit culturele museum van de stad Barcelona. Naast zijn eigen collectie van ruim driehonderd werken, worden er ook andere werken van bekende en minder bekende kunstenaars tentoongesteld. Antoni Tàpies heeft tijdens zijn leven veel prijzen mogen ontvangen voor zijn buitengewoon bijzondere kunstwerken. Zijn werken werden en worden dan ook over de hele wereld geprezen en tentoongesteld. Invloedrijke musea als het Guggenheim in New York, Museum of Contemporary Art in Los Angeles en het Centre Pompidou zijn een kleine greep uit de reeks musea die met veel trots zijn werk exposeerden.

MNAC

MNAC

Van het Museu Nacional D’Art de Catalunya is zowel de buitenkant als de binnenkant bijzonder te noemen. Het museum is namelijk gehuisvest in een voormalig paleis ‘Palau Nacional’. Hoewel het uiterlijk lijkt op een oud paleis, is het echter pas rond 1928 gebouwd. Het werd namelijk als hoofdgebouw ontworpen voor de Internationale Expositie in 1929. Er heeft dus geen Koninklijke familie gewoond.

Mede dankzij de ligging op de Montjuïc heeft het een haast sprookjesachtige uitstraling. Eenmaal binnen word je overdonderd door de opmerkelijke versieringen van het interieur en de bijzondere kunst die er te ontdekken is. Enkele bekende namen van kunstenaars die er voor komen zijn Jaume Huguet, Rubens, Titaan, Trecento, Tiepolo, El Greco, Picasso, González en natuurlijk Gaudí.