Sluiten

FC Barcelona

Voor voetballiefhebbers is FC Barcelona een begrip. Zelfs wie geen fan is van deze befaamde Catalaanse voetbalclub zal hoogstwaarschijnlijk diep respect hebben voor deze grote Europese voetbalgrootheid. FC Barcelona is de club waar Nederlandse voetballers zoals Johan Cruijff, Patrick Kluivert en Ronald Koeman gevoetbald hebben.

Johan Cruijff wordt door een groot deel van de supporters van FC Barcelona nog steeds als held gezien. Dat heeft niet alleen met zijn periode als speler te maken, maar vooral ook als trainer. In 1992 behaalde FC Barcelona grote successen onder leiding van Cruijff. Zijn team, dat de bijnaam Dream Team kreeg, won een groot aantal prijzen dat jaar. Hoogtepunt was het winnen van de Europacup 1 (de tegenwoordige Champions League) dankzij de winnende en enige treffer van de wedstrijd: een vrije trap die binnengeschoten werd door Ronald Koeman.

De fans van FC Barcelona staan bekend als de meest fanatieke ter wereld. Verdeeld over heel de wereld telt de club maar liefst meer dan dertienhonderd officiële fanclubs (peñas genoemd), die ingedeeld worden naar geografische ligging.

Camp Nou

Camp Nou

FC Barcelona werkt haar thuiswedstrijden af in Camp Nou. Dit stadion stamt uit 1957 en gaat dus al wat jaartjes mee. De naam Camp Nou (Catalaans voor ‘nieuw veld’) was altijd al een bijnaam voor het stadion. Pas sinds het jaar 2000 is het ook de officiële naam van de voetbaltempel. Soms kom je ook de naam Nou Camp tegen. Eigenlijk is Camp Nou de enige juiste benaming. Met bijna honderdduizend zitplaatsen is Camp Nou het grootste stadion van Europa als het aankomt op capaciteit.

Van buitenaf lijkt het stadion niet veel groter dan bijvoorbeeld de Rotterdamse Kuip, maar dat komt doordat er geen mogelijkheden waren om het stadion in de hoogte uit te breiden. Daarom is de eerste ring uitgegraven. Een deel van het stadion ligt dus onder de grond. Hierdoor is de capaciteit van Camp Nou veel groter dan het van buiten lijkt.

Bezoek Camp Nou

Bezoek Camp Nou

Je hoeft niet persé naar een wedstrijd van FC Barcelona te gaan om Camp Nou te bezoeken. Daarvoor is er de Tour Camp Nou Experience. Dit houdt in dat je een bezoek brengt aan het museum dat in het stadion gevestigd is en diverse onderdelen van het stadion te zien krijgt zoals de tribunes (slechts een deel is toegankelijk voor het publiek), de dug-outs, de gastenkleedkamer, de persruimte, de perscabines (waar verslaggevers tijdens de wedstrijd zitten), de interview-ruimte en de spelerstunnel. Al met al voldoende om een uitstekende indruk te krijgen van het bedrijf en de club FC Barcelona.

Op sommige dagen is het erg druk in Camp Nou. Het museum behoort tot de best bezochte musea van Catalonië. Jaarlijks zouden er naar schatting bijna twee miljoen mensen het stadion bezoeken binnen het Camp Nou Experience programma. Dat brengt zoveel inkomsten in het laatje dat een modale Nederlandse eredivisieclub daar zijn hele jaarlijkse begroting mee zou kunnen draaien.

Ondanks de vrij pittige prijs voor de Camp Nou Experience is het iets wat je toch echt wel moet doen als je in Barcelona bent. Zeker als je voetballiefhebber bent, maar ook als je minimaal geïnteresseerd bent in voetbal. De manier waarop de club zichzelf presenteert, is indrukwekkend. Als je de successen ziet die FC Barcelona als team en de spelers individueel gehaald hebben, dan kun je niet meer doen dan diep respect hebben voor deze Catalaanse voetbalclub.

TIP

reserveer je entreetickets

Het is aan te raden om je entreetickets voor een bezoek aan Camp Nou vooraf te kopen. Dat kan eenvoudig via internet. Met je digitale entreebewijs kun je op het geboekte tijdslot naar binnen.

BEKIJK TICKETS CAMP NOU

Verbouwing van Camp Nou

Jarenlang heeft er in Barcelona een discussie plaatsgevonden over het bouwen van een nieuw stadion. Feit is dat Camp Nou eigenlijk niet meer met zijn tijd mee heeft kunnen groeien tot een stadion dat bij de huidige statuur van FC Barcelona past. Een eventueel nieuw stadion op een nieuwe locatie had voor de club betekend dat ze er de komende decennia weer tegenaan kunnen. In januari 2014 is er uiteindelijk besloten om Camp Nou zeer grondig te renoveren. De hoge kosten die hiermee gemoeid zijn (naar schatting 600 miljoen euro) zijn altijd nog een stuk minder dan de 1,2 miljard euro die een nieuw stadion zou gaan kosten.

Eigenlijk had de verbouwing van Camp Nou in 2021 klaar moeten zijn. De coronapandemie, die op zoveel plekken plannen in de war schopte, was hier een grote spelbreker. In 2022 is men begonnen aan de verbouwing. Sinds juni 2023 vindt het meest ingrijpende deel van de verbouwing plaats: de derde ring wordt afgebroken om vervolgens met meer capaciteit weer opgebouwd te worden. FC Barcelona zal daarom het seizoen 2023/2024 in het Olympisch Stadion in Montjuic (het Luis Companys Stadium) afwerken, om een seizoen later weer in Camp Nou neer te strijken. Het seizoen 2024/2025 zal met een publiekscapaciteit van 50% afgewerkt worden. Daarna zal het vernieuwde stadion helemaal af moeten zijn. Dan moeten 105.000 supporters per wedstrijd een plaatsje kunnen krijgen.

Wedstrijdkaartjes kopen

Wedstrijdkaartjes kopen

Er zijn best wel wat mensen die een bezoek aan de stad Barcelona willen gebruiken om een wedstrijd van Fc Barcelona bij te wonen. De club zit in de luxe positie dat ieder seizoen alle plekken uitverkocht zijn. Toch zijn er nog wel losse kaarten te koop. Dit zijn kaarten die door supporters verkocht worden, omdat ze er die wedstrijd niet bij kunnen zijn. Sommige financieren hun seizoenskaart grotendeels door een paar kaarten te verkopen. Zo levert een entreeticket voor de voetbalkraker tegen Real Madrid normaal gesproken een paar honderd euro op.

Er zijn verschillende verkooppunten voor de voetbaltickets, zoals een kiosk op de Rambla waar je ook toegangskaartjes kunt kopen voor de Tour Camp Nou Experience.

FC Botiga

FC Botiga

De officiële winkels voor kleding en souvenirs van FC Barcelona is FC Botiga. Daarvan zijn er meerdere in Barcelona. De belangrijkste winkel zit bij het stadion zelf. Ook op de internationale luchthaven van Barcelona vind je FC Botiga net als in het centrum van de stad. Hoewel je ook in andere winkels in Barcelona fanmateriaal kunt kopen, ben je bij FC Botiga verzekerd van originele, recente en de beste spullen.