Sluiten

Barcelona met kinderen

Vooral als het in Nederland herfst- of meivakantie is, zie je veel Nederlandse gezinnen met kinderen lopen in Barcelona. Tijdens de zomervakantie is Barcelona ook vrij populair onder Nederlandse toeristen die in omringende badplaatsen verblijven, maar tijdens de andere schoolvakanties zie je dat mensen met schoolgaande kinderen bewust kiezen voor een stedentrip naar Barcelona.

Of je met kinderen wel of niet naar een grote stad moet gaan is iets wat afhangt van je kinderen, de gemeenschappelijke interesses en in hoeverre er rekening gehouden wordt met de kinderen. Vergeet niet dat in korte tijd veel bezienswaardigheden afstruinen voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen erg vermoeiend kan zijn. Dit geldt zeker als er de nodige kilometers te voet afgelegd worden. Wat je ook niet moet onderschatten is dat de drukte van de stad zorgt voor meer verkeersrisico’s. Met kinderen ben je nou eenmaal kwetsbaarder dan zonder. Je zult daarom je tempo iets aan moeten passen. Wij zouden een vakantie met kinderen naar Barcelona absoluut aan durven te raden.

Zorg er verder vooral voor dat je niet te veel musea bezoekt, in ieder geval niet op één dag. Zelfs kinderen die musea best interessant vinden trekken een derde of vierde museum op dezelfde dag gewoonweg niet.

Toeristenbus

Toeristenbus

Wil je veel gaan zien en doen in Barcelona dan moet je aardig wat afstanden overbruggen. Met kinderen is de combinatie van veel kilometers lopen en het openbaar vervoer gebruiken niet de ideaalste. Met de hop-on-hop-off bus bespaar je jezelf al snel wat ellende. Deze toeristenbussen rijden in verschillende routes langs alle populaire bezienswaardigheden en attracties van Barcelona. Je mag tijdens de route onbeperkt instappen en uitstappen zolang je kaart geldig is. Als ouders krijg je via de audioguide veel info over Barcelona en de kids vinden het vaak geweldig om op de bovenste open verdieping van de dubbeldekkerbus te zitten en te genieten van alles wat er te zien is. Je kunt de kaarten met een geldigheid van 1 of 2 dagen hier online met korting kopen.

Spanjaarden en kinderen

Waar je in Nederland gemakkelijk een boze blik krijgt van anderen als je kinderen nadrukkelijk aanwezig zijn, daar is men in Spanje toch wat meer gewend dat kinderen vooral kind mogen zijn. Spelen, rennen en klauteren hoort daar nu eenmaal bij. Helaas leent niet iedere plek zich daar voor. Door de drukte verlies je je kind vrij snel uit het oog. Zeker bij jongere kinderen kan dat in een grote stad als Barcelona beangstigend zijn.

In het centrum van Barcelona kiezen mensen graag voor een restaurant aan Plaça Reial, omdat dit grote plein autovrij is en daarom als veilig gezien wordt voor kinderen. Pa en ma kunnen lekker op het gemakje natafelen terwijl de kinderen op het plein spelen. Houd er wel rekening mee dat dit plein meerdere toegangswegen kent. De grootte van en de drukte op het plein zorgen ervoor dat je je kinderen gemakkelijker uit het oog verliest dan je zou willen.

Eten

Eten

Als je met kinderen uit gaat eten zul je merken dat ze niet overal kindergerechten of speciale kinderporties heeft. Het staat in Barcelona niet raar als je voor een kind een voorgerecht als hoofdgerecht bestelt. Ook het vragen van een extra bordje is vaak geen enkel probleem, zodat je kind mee kan eten van jouw portie. Als je kinderen echt wat van Spanje wilt laten proeven zonder dat je een compleet gerecht voor ze bestelt dan kun je natuurlijk ervoor kiezen om tapas te eten. Door met zijn allen de kleine porties met Spaanse specialiteiten te delen kun je kinderen kennis laten maken met de heerlijke Spaanse keuken.

Voor baby’s kun je in de supermarkten gewoon potjes babyvoeding, pakken babymelk en allerlei soorten en maten luiers kopen. Misschien niet altijd de merken die je in Nederland gewend bent, maar zeker goed genoeg voor je Nederlandse kindje. Over het algemeen zijn dit soort producten in Spanje (dus ook in Barcelona) wel iets duurder dan in Nederland.

Geld besparen

Indien je met kinderen speciaal naar Barcelona wilt vliegen om daar een paar dagen of langer te verblijven, dan is het belangrijk om vroeg te boeken. Tijdens de schoolvakanties is de vraag naar vliegtickets richting Barcelona aanzienlijk groter. Dat betekent dat je de tickets naar Barcelona het beste zo vroeg mogelijk boekt, want de kans is groot dat de vliegtickets (soms aanzienlijk) duurder zijn als je op een later moment boekt. Vooral de zaterdag is een populaire dag om te vliegen. Mocht je op zaterdag willen vliegen dan zul je er zeker op tijd bij moeten zijn.

Met één, twee of zelfs meer kinderen op één hotelkamer? Meestal niet de meest praktische oplossing. Omdat de hotelkamerprijzen in Barcelona niet tot de goedkoopste van Spanje behoren is het boeken van twee kamers vaak een vrij prijzige oplossing. Een trend die je in veel grote Europese steden en dus ook in Barcelona ziet is het huren van appartementen. Zeker als je een appartement kiest dat iets verder van het centrum ligt dan kun je voor relatief aantrekkelijke prijzen overnachten in Barcelona. Zorg ervoor dat je appartement binnen een redelijke loopafstand van een metrolijn ligt. Op die manier kun je gemakkelijk Barcelona verkennen zonder dat je midden in het centrum hoeft te verblijven. Een andere optie is kamperen. Er zijn voldoende campings vlak bij Barcelona waar je kunt overnachten. Met de auto of eventueel de trein ben je vrij snel in Barcelona zelf.

Kwetsbaarheid

Als je je door de stad gaat begeven dan ben je met (jonge) kinderen kwetsbaarder dan wanneer je zonder kinderen reist. Vanwege de drukte en het aanwezige verkeer zul je redelijk veel gefocust moeten zijn op de kinderen. Als je dat niet doet kan een ongeluk door de hectiek van de stad in een klein hoekje zitten.

Omdat je zo op je kinderen let ben je wel kwetsbaarder voor zakkenrollers. Zorg er daarvoor zeker als je met kids reist voor dat er geen waardevolle spullen binnen handbereik van dieven kunnen komen. Berg je geld op zo’n manier op dat men er niet bij kan, pas op met het hangen van (camera)tassen aan een buggy of kinderwagen en zorg ervoor dat er geen tassen uit het zicht van je bevinden (bijvoorbeeld op je rug).

Camp Nou

Camp Nou

Voor de jongens en meisjes die geïnteresseerd zijn in voetbal (en misschien wel in FC Barcelona in het bijzonder) is een bezoek aan Camp Nou een must. Tijdens de Tour Camp Nou Experience bezoek je het deels interactieve museum dat gewijd is aan FC Barcelona, waarna je een tour maakt door het stadion zelf. Veel mensen, zelfs als ze niet van zo van voetbal houden, zijn onder de indruk van dit honderdduizend zitplaatsen tellende voetbalstadion.

BEKIJK DE RONDLEIDING DOOR CAMP NOU

Leuk om te doen met kinderen

Funicular de Montjuïc

Mogelijk zullen kinderen ook geïnteresseerd zijn in Gaudi, Picasso en de diverse musea die Barcelona telt. Als je met kinderen naar Barcelona gaat doe je er verstandig aan om juist ook iets te ondernemen wat voor hen leuk is. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om met de kabelbaan de Montjuïc op te gaan. Vanuit gondels waar ongeveer acht personen in kunnen ga je in twee gedeeltes naar boven. Dat gebeurt vanaf de plek waar je de Funicular de Montjuïc verlaat (de kabeltram dat het eerste stukje naar boven overbrugt). De kabelbaan brengt je vervolgens tot aan het Castell de Montjuïc. Je kunt beide richtingen doen als enkele rit, je kunt ook een retourkaartje kopen. Een tweede kabelbaan is die vanaf de Torre de Sant Sebastìa over de oude haven naar Mirador de Montjuïc. Houd hier wel rekening met een langere wachttijd, want hier worden veel minder gondels gebruikt.

Leuk voor de kinderen is het Barcelona Aquàrium, waar je de onderwaterwereld kunt bewonderen. Met 35 bassins en meer dan tienduizend vissen zou dit aquarium het grootste van Europa moeten zijn. Landdieren bekijken doe je in de dierentuin van Barcelona, Parc Zoològic de Barcelona. Deze meer dan een eeuw oude dierentuin bevat meer dan zevenduizend dieren. Het staat vooral bekend vanwege de vrij grote hoeveelheid aan apen die in de dierentuin gehuisvest zijn.

Waar chocoladeliefhebbers (en dat zijn kinderen vaak) zich prima thuis voelen is in het chocolademuseum. Dit museum (Museu de la Xocolata) ligt in de oude stad van Barcelona (Ciutat Vella). In het museum kun je onder andere een miniatuurversie van het beroemde Gaudi bouwwerk Sagrada Familia in chocolade bewonderen. Hoogtepunt voor veel kinderen vormt het bezoek aan de museumwinkel na afloop van de tour. Hier kun je allerlei lekkernijen gemaakt van chocolade kopen.