Sluiten

Handig om te weten voor jouw reis naar Barcelona

Handig om te weten voor jouw reis naar Barcelona

Als je op reis gaat dan geldt altijd dat een goede reisvoorbereiding onontbeerlijk is. Want zelfs op een relatief gemakkelijke bestemming als Barcelona wil je niet voor verrassingen komen te staan.

Op deze pagina vind je de praktische informatie en reisinfo voor Barcelona.

Reisdocumenten

Om naar Barcelona te reizen hoef je officieel geen reisdocumenten te hebben om de grenzen te overschrijden. Er zijn immers geen paspoortcontroles op de routes tussen Nederland en Spanje. Je zult echter wel een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart mee moeten nemen als je naar Barcelona reist. Dit omdat er in Spanje (net als bij ons) een identificatieplicht geldt. Op verzoek zul je je moeten kunnen legitimeren.
Luchtvaartmaatschappijen vragen bij het boarden vaak ook om je paspoort of ID-kaart. Dit is niets als grenscontrole, maar om te controleren dat de juiste persoon met het vliegticket reist.

Elektriciteit

Je hebt geen wereldstekker, transformator of adapter nodig voor het stroomnetwerk in Barcelona. Men gebruikt daar dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland. Ook de voltage komt overeen (220-240 Volt wisselstroom).

Geld

De tijden van geld wisselen liggen al ver achter ons. Vroeger moest je nog Spaanse pesetas halen als je in Barcelona of elders in Spanje op vakantie ging. Sinds de invoering van de euro op 1 januari 2002 betaal je zowel in Spanje als in Nederland met deze Europese munt.

Wil je pinnen in Barcelona? Geen probleem, omdat Spanje tot de Europese Unie behoort en er de afspraak met de banken is dat het wat betreft kosten niet uit mag maken of je in Nederland of Spanje pint.

Taal

De officiële taal in Barcelona is Catalaans. Hoewel deze taal veel lijkt op het Spaans zijn er toch wel wat verschillen. Als toerist kun je echter ook gewoon Spaans spreken in Barcelona. Engels zal je op redelijk wat plekken ook ver brengen. Je zult echter merken dat in Barcelona niet iedereen Engels kan spreken. Vooral de oudere generatie zal moeite hebben om je te begrijpen als je Engels spreekt. Het is daarom handig als je in ieder geval wat basiswoorden Spaans spreekt als je naar Barcelona gaat.

Drinkwater

Drinkwater

Het kraanwater in Barcelona is bacteriologisch gezien veilig om te drinken. Over de smaak kun je echter zeggen dat deze niet voldoet aan de wensen van de meeste mensen. Het leidingwater is daarom prima geschikt om je mond te spoelen na het tandenpoetsen of om mee te koken. Als je echter water wilt drinken kies dan voor mineraalwater uit fles. Voor de prijs hoef je dit over het algemeen niet te laten en de smaak is aanzienlijk beter dan het water dat uit de kraan stroomt.

Alarmnummer

In geval van nood bel je, net als in Nederland, naar het gratis algemene alarmnummer 112.

Tijdverschil

Barcelona ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Hierdoor krijg je niet te maken met tijdsverschil als je vanuit Nederland of België naar Barcelona reist. Ook in Barcelona kennen ze zomertijd en wintertijd. Deze gaan net als bij ons in tijdens de laatste zondag van maart (zomertijd) en de laatste zondag van oktober (wintertijd).