Sluiten

Sagrada Família

Sagrada Família

Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família is een door Antoni Gaudí ontworpen kathedraal in Barcelona. Normaal wordt de korte benaming ‘Sagrada Família ‘ gebruikt. De apart vormgegeven kerk behoort tot de absolute top bezienswaardigheden van Barcelona. Het gebouw is één van de mooiste vormen van Catalaans modernisme die je kunt bewonderen. Niet voor niets dat er dagelijks duizenden bezoekers voor de entree van Sagrada Família staan om een kijkje te nemen in de kerk.

Sagrada Família bezoeken

Sagrada Família bezoeken

Sagrada Família is dagelijks te bezoeken van 9 uur ’s ochtends tot 18 uur ’s avonds. Tijdens het zomerseizoen (april t/m september) is Sagrada Família tot 20 uur ’s avonds geopend. Om binnen te mogen heb je een entreeticket nodig. Dat kun je ter plaatse kopen, maar door de enorme belangstelling staat er vaak een enorme wachtrij voor de kassa’s. Wachttijden die oplopen tot meer dan twee uur zijn niet ongebruikelijk.

Het beste kun je daarom vooraf toegangskaarten via internet kopen. Je kunt dan vrijwel direct naar binnen. Het enige nadeel dat je hebt, is dat je vooraf een datum en tijdstip moet kiezen waarop je naar binnen wilt. Dat geldt bij iedere aanbieder van zogenaamde skip-the-line tickets voor Sagrada Família. Hierdoor kan men de drukte reguleren en ervoor zorgen dat er geen lange wachtrijen ontstaan bij de skip-the-line entree.

Je kunt je Sagrada Família tickets vooraf kopen bij de Nederlandse site Tiqets. De entreekaartjes worden per e-mail toegezonden. Je kunt de doorgemailde QR-code gebruiken om naar binnen te gaan. Papieren prints of kaartjes zijn overbodig. Je kunt ook tickets kopen met een ongeveer 1,5 uur durende rondleiding met een ervaren gids. De Engelstalige rondleidingen worden dagelijks zowel de ochtend als in de middag gehouden.

BEKIJK ALLE OPTIES OM SAGRADA FAMILIA TE BEZOEKEN

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Het officiële adres van Sagrada Família is Carrer de Mallorca 401 in Barcelona.

Sagrada Família ligt op ongeveer anderhalve kilometer lopen van het historisch centrum van Barcelona. Dat is een afstand die prima te voet te doen is. Veel toeristen kiezen er echter voor om de metro te nemen. Metrostation Sagrada Família ligt direct naast de kathedraal.

Er zijn twee metrolijnen die hier stoppen:
• Lijn L2 (paars) Paral•lel – Badalona/Pompeu Fabra
• Lijn L5 (donker blauw): Cornellà Centre – Vall d’Hebron

Uit de automaten bij de metrostations kun je gemakkelijk losse metrokaartjes kopen, maar veel toeristen kiezen voor een dagkaart of een Hola BCN Travel Card. Met deze kortingskaart heb je recht op gratis openbaar vervoer gedurende 48, 72, 96 of 120 uur.

Met de hop-on-hop-off bus

Toeristenbus

Een andere optie om bij Sagrada Família te komen is door middel van de hop-on-hop-off bussen die door Barcelona rijden. Deze toeristenbussen rijden speciale toeristische routes langs de highlights van Barcelona en daar is Sagrada Família er absoluut eentje van. Met een hop-on-hop-off bus kun je tijdens de geldigheid van je ticket onbeperkt uitstappen en weer instappen. Voor wie niet te veel wil puzzelen met het reguliere openbaar vervoer is dit dé manier om zoveel mogelijk van Barcelona te zien zonder de blaren onder je voeten te lopen.

Bij Tiqets Barcelona ontvang je 6% korting op de hop-on-hop-off bus van Barcelona. Deze bus rijdt twee verschillende routes door de stad en doet natuurlijk ook Sagrada Família aan. Kies hierbij voor de blauwe route.

Feiten & cijfers

Dit zijn de feiten en cijfers over Sagrada Familia:

• De totale bouwduur van Sagrada Sagrada Família zal ongeveer 144 jaar bedragen.
• Op 7 november 2010 werd Sagrada Família door paus Benedictus XVI tot basiliek gewijd.
• De hoogste toren moet een hoogte krijgen van 170 meter.
• In 2005 is Sagrada Família toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
• Jaarlijks ontvangt Sagrada Família meer dan drie miljoen bezoekers. Dat is gemiddeld bijna tienduizend bezoekers per dag.
• Het bouwwerk zal bij voltooiing maar liefst 18 torens tellen.
• Op het moment dat Sagrada Família klaar is zullen de totale kosten van het project op ongeveer 1,5 miljard euro uitkomen. Dit cijfer is gebaseerd op de naar schatting 1 miljard euro die tot en met het jaar 2014 uitgegeven zijn en de jaarlijkse inkomsten van ruim dertig miljoen euro die er nu binnenkomen.

De bouw

De bouw

Wie Sagrada Família bezoekt die zal direct opvallen dat de kerk deels in de kerk staan en dat er bouwwerkzaamheden zichtbaar zijn. Onbewerkte foto’s van Sagrada Família zonder bouwkranen zijn dan ook zeldzaam. Als je een overzichtsfoto van de kathedraal wilt maken dan kun je de bouwkranen eigenlijk niet ontwijken. Je zou bijna denken dat de bouw recent gestart is. Het tegendeel is waar. De aanvang van de bouw van Sagrada Família is gestart in het jaar 1882, dus inmiddels meer dan 140 jaar geleden. Waar sommigen denken dat de dood van Gaudí de reden is dat de kerk nog niet af is, is er een andere reden: geld. Omdat Sagrada Família een zogenaamde verzoeningskerk is mogen de financiële middelen om hem te bouwen alleen maar afkomstig zijn uit donaties. De benodigde fondsen waren jarenlang hoger dan de inkomsten, waardoor de bouw maar niet vorderde.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw is men begonnen met het heffen van entreegeld. Dit geld wordt gebruikt voor de bouw en het onderhoud van Sagrada Família. Dankzij de steeds maar toenemende interesse in de kathedraal gaat het financieel ineens stukken beter met de kerk. Men heeft een tijdje gedurfd om een jaartal te noemen waarin de bouw helemaal klaar zou moeten zijn. Dat was het jaar 2026, exact honderd jaar na de dood van Antoni Gaudí. De coronacrisis heeft de plannen in de war geschopt. Nu gaat men uit van het einde van het derde decennium, dus rond 2028/2029.

Antoni Gaudí

De Spaanse meesterarchitect en kunstenaar Antoni Gaudí is verantwoordelijk voor het bijzondere ontwerp van Sagrada Família. Oorspronkelijk was de kerk ontworpen door Francisco de Paula del Villar y Lozano. De bouw is in 1882 dan ook begonnen op basis van zijn ontwerp. Na een jaar bouwen kreeg de architect onenigheid met de opdrachtgever waarna hij ontslagen werd. De toen nog redelijk onbekende kunstenaar Antoni Gaudí kreeg toen de opdracht om de kerk af te maken. Hij heeft vervolgens een compleet nieuw ontwerp gemaakt waarin hij al zijn talenten heeft benut. Het resultaat is een volledig unieke vormgeving dat in geen enkel opzicht lijkt op andere bestaande kerken. De vormen die Gaudí gebruikt heeft zijn zelfs zo bijzonder dat de binnen de architectuur gebruikelijke CAD-software niet in staat is om de lijnen te verwerken.

Voor Gaudí is Sagrada Família letterlijk en figuurlijk zijn levenswerk geworden. Hij is meer dan de helft van zijn leven bezig geweest met dit megaproject en Sagrada Família heeft indirect zijn dood betekent. Hij stierf op 10 juni 1926 nadat hij drie dagen eerder door een tram aangereden was. Gaudí was toen te voet onderweg naar Sagrada Família.