Sluiten

Vervoer in Barcelona

Barcelona is een grote metropool in het noordoosten van Spanje. Met maar liefst 2 miljoen inwoners in de stad zelf en meer dan vijf miljoen inwoners in de gehele metropool mag er gesproken worden van een stad van formaat. Ook in oppervlakte is Barcelona groot, waardoor het lastig wordt om alles te voet te doen als je meerdere bezienswaardigheden wilt bezoeken. Gelukkig zijn er meerdere andere vormen van vervoer om je in Barcelona te verplaatsen.

Wandelen

Wandelen in Barcelona

Het centrum van de stad is grotendeels vlak en voorzien van brede voetpaden. Sommige straten en pleinen zijn zelfs geheel autovrij. Hierdoor is Barcelona een uitstekende stad om te voet te verkennen. Houd echter wel rekening met de afstanden. Niet zelden worden deze zwaar overschat, waardoor er aan het einde van de dag soms wel 15 tot 20 kilometer te voet afgelegd zijn. Wij zouden daarom aan willen raden om wat grotere afstanden niet te voet, maar met het openbaar vervoer af te leggen, tenzij er bezienswaardigheden langs de af te leggen route liggen die je graag wilt zien.

Schoeisel

In de zomer zie je toeristen vaak op slippers lopen. Lekker luchtig zulk schoeisel, maar niet het beste materiaal om langere afstanden op te lopen.

Mocht je serieuze afstanden af willen leggen dan is het aan te raden om schoeisel te dragen dat meer ondersteuning biedt dan flipflops of slippers. Je kunt hierbij denken aan goede sandalen of wandelschoenen. Dit voorkomt blaren, oververmoeide voeten en blessures.

Metro

Metro

De metro van Barcelona is een snelle en goedkope manier van transport binnen de stad. De verschillende metrolijnen brengen je naar bijna alle belangrijke bezienswaardigheden, attracties en plekken in Barcelona die de moeite waard zijn.

Je kunt losse kaartjes voor de metro kopen of een dagkaart kopen. Wat goedkoper is zal vooral afhangen van het aantal ritten dat je op een dag verwacht te maken. Bij één of twee ritten met de metro op een dag kun je het beste kiezen voor losse tickets voor de metro. Deze koop je bij de automaten die op de metrostations staan.

TIP

goedkoop met het OV reizen

Er zijn verschillende soorten tickets voor het openbaar vervoer in Barcelona te koop. Als toerist ben je snel geneigd om de afweging te maken tussen losse tickets en een dagpas voor het OV of een pas voor meerdere dagen. Er is echter een tussenoplossing: een 10-rittenkaart. Een tienrittenkaart kost amper meer dan aan dagpas, maar de kans dat je inderdaad tien ritten op een dag zult maken is klein.

Fietsen

Fietsen in Barcelona

Barcelona is een uitstekende stad om per fiets te ontdekken. Je hebt vaak te maken met prima fietsweer en door Barcelona lopen tal van fietspaden. Hierdoor kun je je gemakkelijk door de stad navigeren. Als je dat wilt dan kun je deelnemen aan een georganiseerde fietstocht door Barcelona, onder begeleiding van een ervaren gids. Fietsen door Barcelona is heerlijk, zoals je zelf zult ervaren.

Hop on, hop off

Hop on, hop off

Toeristen maken graag gebruik van zogenaamde hop on, hop off bussen. Deze toeristenbussen rijden routes die je langs de belangrijke toeristische plekken en objecten in de stad brengen, In Barcelona kun je uit twee aanbieders kiezen: Barcelona City Tour en Barcelona Bus Turistic. Beide maatschappijen gebruiken dubbeldekkerbussen waarbij het bovenste deel (gedeeltelijk) open is.

Een hop-on-hop-off toeristenbus werkt volgens het principe dat je binnen de geldigheid van je ticket onbeperkt kunt opstappen en uitstappen. Op die manier kun je eenvoudig meerdere toeristische attracties op één dag bewonderen. Tijdens de rit krijg je in verschillende talen uitleg over wat je onderweg te zien krijgt.

Dagkaarten kosten om en nabij de 25-30 euro en kunnen vooraf via internet gekocht worden of ter plaatse in Barcelona. Als je je kaarten vooraf koopt, kun je vaak korting krijgen. Zo biedt Tiqets.com 6% korting op de Barcelona Bus Turistic.

Parkeren

Als je met de eigen auto naar Barcelona komt dan kun je je auto het beste in een parkeergarage parkeren. Er geldt immers in heel het centrum van Barcelona betaald parkeren. Het handigste is dan om hem veilig ergens weg te zetten waarbij je niet vooraf hoeft te bepalen hoe lang je wilt blijven staan.