Sluiten

Bezienswaardigheden in Barcelona

Je hoeft je in een stad als Barcelona geen moment te vervelen. Het barst hier van de bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, kunst, geschiedenis of gewoon wilt genieten van de sfeer van de stad, Barcelona heeft voor ieder wat wils. Ga sfeervolle oude wijken ontdekken, dompel je onder in de sfeer van de lokale markten of bezoek een van de vele musea die Barcelona rijk is. Er is in Barcelona zoveel te zien en te doen dat daar complete boeken over geschreven zijn.

Een van de meest opvallende kenmerken van Barcelona is de invloed van de beroemde architect Antoni Gaudí. Zijn unieke ontwerpen, waaronder de wereldberoemde Sagrada Família en Park Güell, zijn ware meesterwerken en absolute must-sees tijdens je verblijf in de stad.

Op deze pagina staat een overzicht van de bezienswaardigheden van Barcelona, die niet direct in een van de hier onder vermelde categorieën thuishoren.

TIP

gratis toegang & gratis OV

Ben je van plan om meerdere bezienswaardigheden in Barcelona te bezoeken? Het loont dan al snel om een Barcelona Card aan te schaffen. Met deze voordeelkaart mag je gedurende de geldigheid van de kaart (2, 3, 4 of 5 dagen) gratis een groot aantal bezienswaardigheden en musea in Barcelona bezoeken. Daarnaast heb je recht op gratis gebruik van openbaar vervoer in de stad. Voor een aantal andere musea en attracties geldt dat je korting krijgt. De aanschaf van de Barcelona Card heb je al heel snel terugverdiend.

Meer info of de Barcelona Card direct met korting via internet aanschaffen?

BEKIJK ALLE VOORDELEN VAN DE BARCELONA CARD

Bezienswaardigheden per categorie

Casa Batlló

Architectuur en design

Bekijk de bijzondere gebouwen in Barcelona en bewonder hun vormgeving.

Bekijk op deze site
Sagrada Familia

Kerken

In het Rooms-katholieke Barcelona staan enkele schitterende kerken en kathedralen.

Bekijk op deze site
MNAC

Musea

Kunst, design, geschiedenis of sport: dit zijn de musea in Barcelona te bezoeken die de moeite waard zijn.

Bekijk op deze site
Park Güell

Parken en dieren

Liefhebbers van natuur en dieren kunnen in Barcelona terecht in meerdere parken.

Bekijk op deze site
Plaça de Catalunya

Pleinen, straten en wijken

De stad Barcelona is eigenlijk één grote aaneenschakeling van sfeervolle wijken, straten en pleinen.

Bekijk op deze site
Sagrada Família

Sagrada Família

Sagrada Família is het bekendste bouwwerk van Barcelona. Dit meesterwerk van Gaudi is de nummer 1 bezienswaardigheid van Barcelona.

Bekijk op deze site

Camp Nou

Camp Nou

Dat Spanjaarden bloedfanatieke voetbalsupporters zijn, zal voor vele geen nieuws zijn. Het stadion van Barcelona, Camp Nou, wordt dan ook gezien als een soort heilige tempel. De thuisclub FC Barcelona wordt er als het ware op handen gedragen. In het stadion is een museum te bezoeken en als er geen wedstrijden zijn, zijn enkele delen opengesteld voor publiek. Camp Nou werd gebouwd in 1954 in opdracht van Francesc Miró-Sans. En in 1957 werd er het eerste doelpunt gemaakt door Eulogio Martínez. Vanaf de buitenzijde is eigenlijk niet te zien hoe groot het stadion werkelijk is. Voor bijna 99.000 supporters is er een plaatsje te reserveren tijdens de vele wedstrijden die er worden gespeeld. Een interactieve museum- en stadion toer is van harte aan te bevelen. Voor velen is zo;n bezoek echt een kippenvelmoment.

MEER INFO OVER CAMP NOU BEZOEKEN

Tibidabo

Tibidabo

De ruim 512 meter tellende Tibidabo berg is onderdeel van de bergketen Serra de Collserola. Tibidabo ligt nog net binnen de stadsgrenzen van Barcelona, waar het gebied zich uitstekend leent voor recreatieve bezigheden. Bovenop de Tibidabo staat de Iglesia del Sagrat Cor kerk. De kerk waarvan men in 1902 startte met de bouw is ontworpen door Enric Sagnier i Villacecchia. Daarvoor stond er op dezelfde plaats niet meer dan een kapel.

Iets lager dan de kerk is een pretpark gelegen ‘Parque de Atracciones del Tibidabo’. Het park wordt genoemd als oudste pretpark van Spanje.

Er zijn verschillende snelle en minder snelle attracties zoals achtbanen, carrousels, treinen en andere spannende succesnummers te ervaren. Ook worden er verschillende shows opgevoerd. Vanuit het reuzenrad heb je een spectaculair uitzicht over de stad Barcelona.

Mercat de la Boquería

Mercat de la Boquería

Hoogstwaarschijnlijk is Mercat de la Boquería voor de meeste toeristen de bekendste markt van Barcelona. Waarschijnlijk helpt de ligging hier enigszins aan mee. Mercat de la Boquería is namelijk gelegen aan de beroemde Rambla de Sant Joseph. Naast de vele toeristen heeft de markt dagelijks ook duizenden lokale bewoners te verwelkomen. De hoeveelheid verse producten is er dan ook ongekend.

Als sinds de dertiende eeuw weten de Spanjaarden de weg naar deze plek in Barcelona goed te vinden om er levensmiddelen te kopen. Pas toen het plein werd aangepast in 1835 en het idee in 1840 voor de Mercat de la Boquería ontstond is de omvang gegroeid tot wat het vandaag geworden is. Er zijn tegenwoordig ruim driehonderd kramen met uiteenlopende, maar vooral verse producten te vinden.

Ga over de markt struinen om lokale lekkernijen te kopen of neem plaats bij een van de eetstalletjes om te genieten van tapas en andere Spaanse gerechten. Houd er wel rekening mee dat de Mercat de la Boquería rond een uur of acht in de avond zijn deuren gaat sluiten.

La Monumental

La Monumental

Inmiddels is het verboden, maar Catalonië was voor het verbod in 2010 onlosmakelijk verbonden aan de traditionele stierengevechten zoals die in veel gebieden van Spanje nog altijd voor komt.

Een vaste locatie voor deze vorm van cultuur was de arena ‘La Monumental’. Het bouwwerk wat duidelijk Arabische invloeden heeft staat in de wijk Eixample. Behalve stierengevechten werd de locatie ook regelmatig gebruikt voor concerten en andere muzikale festiviteiten. Tegenwoordig kun je blik werpen achter de schermen. Er is nu een museum gevestigd die je meer verteld over de geschiedenis van pand, de stierengevechten en bijzonderheden over veehouderijen.

Font Màgica

Font Màgica

Font Màgica doet zijn naam echt eer aan. Als ‘s avonds de lichtjes aan gaan en de muziek gaat spelen komt er een magisch waterspektakel tot leven. Deze fontein is een van de gaafste gratis attracties van Barcelona. Het Font Màgica staat aan de Plaça d’Espanya op de heuvel Montjuïc.

Deze fontein werd net als het Estadi Olímpic Lluís Companys gebouwd ter gelegenheid van de Internationale Expositie in 1929. Daarna is het meerdere keren gerestaureerd. Let op! Tussen 30 april en 30 september komt de fontein elk half uur in actie op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 21.00 tot 23.30. Tussen 1 oktober en 30 april is dit op vrijdag en zaterdag van 19.00 tot 21.00 uur. En dan zijn er natuurlijk ook nog speciale gelegenheden zoals kerst, oud & nieuw en Pasen.

Telefèric del Port

Telefèric del Port

Voor het mooiste uitzicht over de stad Barcelona, moet je beslist een rit afleggen met de kabelbaan Telefèric del Port naar Montjuïc. Tussen de torens San Sabastià, Torre Jaune I en Miramar is ongeveer een lengte van dertienhonderd meter te overbruggen met een soort gondel. Waar je vroeger nog moest overstappen in de haven, is de afstand sinds de heropening in 1963 in één keer af te leggen. Eénmaal boven op de Montjuïc kom je aan het park Miramar.

Arc de Triomf

Arc de Triomf

Niet alleen Parijs heeft zijn Arc de Triomf. In Barcelona staat er een even indrukwekkende triomfboog aan het Parc de la Ciatudelle. Het prachtige voornamelijk uit rode baksteen vervaardigde monument werd ontworpen als toegangspoort voor de Universele Expositie van Barcelona in 1888. Hiermee wilde de stad laten zien dat ze klaar waren om een nieuw en modern tijdperk in te gaan, zodat ze zich konden meten met de rest van de wereld. De Arc de Triomf werd ontworpen door de Spaanse architect Josep Vilaseca i Casanovas. Een ander beroemd ontwerp van hem is Casa Pia Batlló aan de Rambla de Catalunya.

Olympisch Stadion Lluís Companys

Olympisch Stadion Lluís Companys

Op de Montjuïc berg is het Olympische stadion van Barcelona gelegen. Het stadion dat een capaciteit heeft voor ongeveer 60.000 toeschouwers, werd gebouwd ter ere van de Internationale Expositie in 1929. De stedelijke ontwikkeling van Barcelona werd op deze manier weer duidelijk op de kaart gezet. Destijds droeg het stadion de naam ‘Estadi Olímpic de Montjuïc’.
Pas in 2001 werd de naam gewijzigd in Estadi Olímpic Lluís Companys. Dit is een verwijzing naar de regerende president tijdens de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939 en voormalig leider van de Republikeinen van Catalonië, Lluís Companys i Jover. Regelmatig worden er in het stadion concerten gegeven en allerlei sportfestiviteiten georganiseerd.

Telefèric de Montjuïc

Telefèric de Montjuïc

Een iets luxere kabelbaan, maar zeker niet minder boeiend dan de Telefèric del Port, is de Telefèric de Montjuïc. Deze moderne versie loopt vanaf het park de Montjuïc naar het kasteel. De rit duurt ongeveer een kleine vijf minuten. Het uitzicht vanaf het eindstation is waanzinnig te noemen. In de nabije omgeving van dit groene hart van de stad zijn leuke bezienswaardigheden te vinden zoals Fundacío Joan Miró, Castell de Montjuïc en het Olympische stadion.

Mercat de Santa Caterina

Mercat de Santa Caterina

Hoewel de stad Barcelona meerdere markten per dag te bezoeken heeft, springen er twee in het bijzonder uit. Mercat de la Boquería en Mercat de Santa Caterina zijn dan ook de twee grootste en uitgebreidste markten. Mercat de Santa Caterina is te vinden in La Ribera in het stadsdeel Sant Pere wat in het oude deel van Barcelona ligt. Al sinds 1882 wordt er op deze locatie groente, fruit, vlees en allerlei andere levensmiddelen verkocht. Door de jaren heen zijn hier natuurlijk heel veel andere producten en handelswaar aan toegevoegd. Het bijzondere en zeer moderne uiterlijk is pas in 2005 verkregen. Het golvende en kleurrijke dak passen prima tussen de bijzondere architectuur die Barcelona rijk is.

TIP

Barcelona bezienswaardigheden top 10

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor de stad Barcelona hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Barcelona is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in deze prachtige Catalaanse stad.

TIP

koop een stadspas voor Barcelona

Wil je alles uit jouw vakantie in Barcelona halen? Schaf dan een van de stadspassen aan die voor Barcelona te koop zijn. Iedere stadspas heeft zijn eigen voordeel. Zo is de Hola Barcelona Travel Card erg populair omdat je hiermee gemakkelijk en gratis met het openbaar vervoer in Barcelona kunt reizen. De Barcelona Card is geliefd onder toeristen die meerdere musea willen bezoeken. Wie voor hoogtepunten zoals Sagrada Familia en Park Güell gaat, is de Barcelona Pas de beste optie.

TIP: De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een overzicht gemaakt van de beste en meest verkochte stadspassen voor Barcelona, inclusief de verschillende voordelen en eigenschappen per pas.

top 5 stadspassen voor Barcelona