Sluiten

Pleinen, straten en wijken in Barcelona

De stad Barcelona is eigenlijk één grote aaneenschakeling van sfeervolle straten en pleinen. Sommige wijken gelegen in Ciutat Vella (de Oude Stad), zoals Barri Gotic en El Borne zijn bijna in zijn geheel een bezienswaardigheid op zich. Als je van nauwe straatjes houdt die je via winkels en bars naar verschillende gezellige pleintjes leiden dan ben je in Barcelona helemaal op je plaats. Als je aan mensen vraagt waarom Barcelona zo leuk is, dan krijg je als antwoord vaak te horen dat het juist de sfeer in de oudere straten en pleinen is die van de stad een topbestemming maken.

Op deze pagina hebben we een aantal pleinen, straten en wijken op een rijtje gezet die je zeker zou moeten overwegen als je Barcelona bezoekt.

Passeig de Gràcia

Passeig de Gràcia

Midden in het centrum van Barcelona in het stadsdeel Eixample ligt de meest prestigieuze (winkel)straat Passeig de Gràcia. Je kunt niet gaan winkelen in Barcelona en deze winkelstraat overslaan. De straat begint bij Plaça de Catalunya waarbij je als snel bijzondere bezienswaardigheden zoals Gaudi’s Casa Milà, en Casa Batlló passeert. De doorgaans drukke Passeig de Gràcia kenmerkt zich als laan door de vele bomen aan weerzijde van de weg. De meeste gebouwen dateren van rondom het jaar 1900. De stijlen laten zich omschrijven als modernisme, klassiek, neogotisch en eclectisch. Al met al een prachtige straat om doorheen te wandelen.

Moll de la Fusta

Moll de la Fusta

In de oude haven van Barcelona, Port Vell, is de Moll de la Fusta gelegen. Deze kade is zeer geliefd om te wandelen en wordt regelmatig gebruikt voor evenementen of andere manifestaties. De voormalige oude kade is mooi gerestaureerd en aangepast aan de moderne tijd. Een prima besluit, want Moll de la Fusta heeft zijn plekje hiermee terug weten te veroveren. Aan de Moll de la Fusta zijn gezellige horecagelegenheden te vinden. De reuze garnaal aan het begin is een creatie van kunstenaar Xavier Mariscal. Het was ooit bedoeld om de identiteit van de kust te benadrukken. Ondertussen is het een toeristische attractie geworden, waarbij men zich graag laat fotograferen.

Plaça de Santa Maria del Mar

Aan de Plaça de Santa Maria del Mar ligt de gelijknamige basiliek Santa Maria del Mar. De basiliek, waar menig schietgebedje heeft plaatsgevonden, werd gebouwd als machtssymbool voor succesvol handeldrijven en voor het behoud van de vele handelsreizigers en andere zeelieden die de soms woeste zee moesten bevaren. Op de vele terrassen aan Plaça de Santa Maria del Mar is het goed vertoeven. Regelmatig word je er op zaterdag getrakteerd op een huwelijkspaartje. De basiliek is namelijk erg geliefd voor doopplechtigheden en huwelijken.

Barceloneta

Barceloneta

Het gebied onder de wijken El Borne en Ciutadella Zoo wordt aangeduid als Barceloneta. Barceloneta grenst aan de haven Port Vell en Port Olìmpic. Vooral de zandstranden, het uitgaansleven en restaurants weten vele bezoekers te trekken. De stranden Platja de Sant Sebastià en Platja de la Barceloneta behoren tot de twee beste stranden van Barcelona. Je kunt je voorstellen dat er hier in het zomerseizoen vaak een gezellige drukte heerst. Vooral in het weekend trekken de locals massaal naar het strand.

Plaça Reial

Plaça Reial

In de overwegend gotische wijk Barre Gòtic is Plaça Reial gelegen. Het wat knusse plein is zeer geliefd bij zowel de toeristen als de lokale bevolking. Het is dan ook zeer toegankelijk gelegen voor het winkelende publiek. Vooral rondom de fontein ‘Font de les Tres Gràcies’ zijn eigenlijk altijd wel mensen te vinden. Behalve statige palmbomen vind je er ook oude lantaarns die, hoe kan het ook haast anders, door Antoni Gaudí zijn ontworpen. Onder de arcadebogen zijn gezellige restaurants en cafe’s te vinden.

Plaça dels Angels

Er zijn in Barcelona ook moderne pleinen te vinden. Zo ook het Plaça dels Angels in de wijk El Raval. Dit plein, wat grenst aan het MACBA museum voor hedendaagse kunst, is vooral in trek bij de skatende jeugd en straatartiesten. Maar ook liefhebbers van bijzondere architectuur weten de weg naar dit plein goed te vinden. De strakke en moderne uitstraling van het museum en het plein zijn een bijzondere aanvulling op de oudere architectuur van de stad Barcelona.

Plaça d’Espanya

Plaça d’Espanya

Als toegangspoort naar de berg de Montjuïc heeft men ter ere van de Internationale Expositie in 1929 getracht iets bijzonders te creëren. En dit is gelukt. Plaça d’Espanya heeft een markante en groteske uitstraling zoals je dat bij een wereldstad mag verwachten. Als één van de grootste pleinen van Barcelona is het tevens een zeer drukt bezocht plein. Gelukkig is de in het midden gelegen immense fontein ‘Font Màgica’ een heerlijke afleiding van het drukke verkeer in de nabije omgeving.

Tegenover de fontein zijn de zevenenveertig meter hoge Venetiaanse torens gelegen die werden ontworpen door Ramon Reventós. De fontein werd ontworpen door de architect en ingenieur Charles Buhigas Sans, die tevens verantwoordelijk is voor het ontwerp van het Nationaal Paleis van Barcelona. In dit ‘Palau Nacional’ is sinds 1934 het nationale museum van Catalonië gehuisvest.

El Born

El Borne

Het stadsdeel El Born wordt het best omschreven als charmant met oude en moderne details. Dit stadsdeel heeft namelijk oude details zoals de Santa Maria del Mar kerk en Palau de la Música Catalana. Maar ook oude bezienswaardigheden die in een nieuw jasje zijn gestoken zoals de altijd populaire Mercat de Santa Caterina markt. Heden en verleden worden op zeer bijzondere wijze tentoongesteld wanneer je door de wijk El Born wandelt. Kleine steegjes en doodlopende straten zorgen telkens opnieuw voor nieuwe inzichten. De hoeveelheid hippe en trendy winkels en uitgaansgelegenheden in El Borne bewijzen opnieuw dat een stad als Barcelona constant in beweging is.

>>> top 10 bezienswaardigheden van El Born

Plaça de Catalunya

Plaça de Catalunya

Wat het plein ‘de Dam’ is voor Amsterdam, is Plaça de Catalunya dat voor Barcelona. Het veelvuldig aanwezige verkeer, de mensen, de duiven en de historische gebouwen zorgen ervoor dat het hier altijd leeft. Veel van de toeristen komen vanaf de La Rambla op dit immens grote plein aan. Het verkeer komt vanaf de straten Passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya, of Portal de l’Àngel.

Rondom het plein zijn interessante gebouwen te bespeuren en zijn er bijzondere monumenten geplaatst. Het meest opvallende monument is die van Francesc Macià. Een monument ter nagedachtenis aan de president van de Gereralitat de Catalunya die ook wel liefkozend l’Avi (de opa) wordt genoemd. Andere bijzondere beelden zijn ‘Joventut’ en ‘Deessa of I Enigma’ van beeldhouwer Josep Clara, ‘Barcelona’ van de beeldhouwer Frederic Mares en ‘Sis Font dels Putti’, een fontein gemaakt door James Otero.

Barri Gòtic

Barri Gòtic

Vrijwel iedereen die Barcelona bezoekt, pakt in ieder geval Barri Gòtic mee. Dit authentiekste stadsdeel van Barcelona is de drukst bezochte buurt van de stad. Het gebied rechts van de Rambla tot aan Plaça de Catalunya en tot aan Via Laietana wordt bestempeld als het oudste deel van de stad, Barri Gòtic. Het is een historische wijk die bol staat van de middeleeuwse gebouwen, gotische architectuur en een voormalig Koninklijke paleis El Palau Reial Major. Onder de meest indrukwekkende bezienswaardigheden bevinden zich pareltjes zoals de kathedraal de la Santa Creu i Santa Eulàlia, het stadhuis ‘La Casa de la Ciutat’, Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, Plaça del Pi en de joodse wijk El Call.

>> top 10 bezienswaardigheden van Barri Gotic

La Rambla

La Rambla

De meest bekende straat van Barcelona is natuurlijk La Rambla. Deze lange en zeer populaire straat loopt vanaf de haven en is vervolgens onderverdeeld in kleine secties. Allen dragen een eigen naam zoals, Rambla de Canaletes, Rambla del Estudis, Rambla de Sant Josep, Rambla dels Caputxins, Rambla de Santa Mònica en Rambla de Mar.https://top10bezienswaardigheden.nl/spanje/barcelona/#la-rambla

Uiteindelijk loopt de Rambla over in Rambla de Catalunya. Het gehele gebied bruist van de gezelligheid. Straatartiesten weten als geen ander de vele toeristen te boeien met uiteenlopend acts. Daarnaast zijn er tal van leuke winkels, terrassen, cafés, kiosken, bloemenkramen en restaurants te vinden. Het prachtige monument van Columbus aan de Plaza del Portal de la Pau geeft de plaats aan waar je de haven weer vindt.

Port Vell

Port Vell

De oude haven van de stad Barcelona staat beter bekend als Port Vell. Waar vroeger alle handelsschepen aankwamen, is er tegenwoordig eigenlijk alleen maar vertier te vinden. De opgeknapte haven is tegenwoordig meer een uitgaansgebied waar veel plezierjachten gelegen zijn. In het grote winkelcentrum Maremàgnum kun je naast winkelen ook een bioscoop bezoeken of een groot aquarium bekijken. Om het van een afstandje rustig te kunnen bekijken moet je zeker eens een wandeling maken over de Moll de la Fuste. Deze met palmbomen gemarkeerde kade ligt aan Port Vell.

El Raval

El Raval

De wijk El Raval is links van de La Rambla gelegen en loopt door tot aan de Montjuïc. Hoewel de wijk vroeger niet zo’n beste naam had, gezien de criminaliteit en prostitutie, is dat tegenwoordig toch anders. De wijk wordt steeds meer opgeknapt en is een gewillig woongebied aan het worden. Inmiddels lijkt Barri Gòtic bijna naadloos over te gaan in El Raval. Qua historische bouwwerken is de wijk El Raval misschien wat minder interessant. Maar zijn er nog altijd een paar gebouwen die zeker de moeite waard zijn. Het oude klooster Sant Pau del Camp en Portal de Santa Madrona vernoemd naar de vergeten stadsheilige van Barcelona bijvoorbeeld.

>> top 10 bezienswaardigheden van El Raval