Sluiten

Het weer in Barcelona

Het weer in Barcelona

Barcelona is gezegend met een heerlijk mediterraan klimaat. Dat betekent warme zomers, milde winters en veel zonneschijn. Toch is het in Barcelona niet altijd lekker weer. Er zijn helaas ook periodes dat het minder fraai weer is en zelfs dagen met diepe depressies en veel regen behoren tot de mogelijkheden. Op deze pagina ga je alles lezen over het weer in Barcelona.

Houd er overigens rekening mee dat het klimaat geen geheugen heeft, geen garanties geeft en dat het weer altijd af kan wijken van de langjarige gemiddelde cijfers.

Zonneschijn

De zon schijnt in Barcelona aanzienlijk vaker dan in Nederland of België. In totaal kan Barcelona op jaarbasis rekenen op tussen de 2500 en 2600 uren aan zonneschijn. Hier kunnen soms afwijkingen in voorkomen. Net als elders kent ook Barcelona soms een zonniger of somberder jaar.

De zonnigste maanden zijn juni en juli. Gemiddeld kun je dan per dag rekenen op bijna 10 uur aan zonneschijn. Augustus en mei doen daar met bijna 9 uur amper voor onder. De somberste maanden zijn november, december en januari. Van een sombere winter kun je echter niet spreken, want zelfs deze maanden zijn goed voor ongeveer 4 tot 5 uur zon per dag.

Warme zomers

De zomermaanden in Barcelona zijn warm tot soms zeer warm. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de maanden juli en augustus tegen de tropische grens van dertig graden aan. Er komen regelmatig periodes voor dat het kwik boven de dertig graden uitstijgt. Tijdens zo’n hittegolf kan het zinderend heet worden in de stad. De meeste inwoners en toeristen zijn tijdens zulke dagen dan ook aan de stranden van Barcelona te vinden.

Plotselinge onweersbuien

Houd er in Barcelona rekening mee dat zonnige dagen zomaar beëindigd kunnen worden door onweersbuien die soms zeer zwaar kunnen zijn. De ligging ten zuiden van de Pyreneeen maakt Barcelona vrij gevoelig voor een weersomslag. Gemiddeld gebeurt dit wel een of twee keer per maand in de zomerperiode.

Sneeuw in de winter

Je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar in Barcelona kan het sneeuwen in de winter. De kans is niet erg groot, maar zeker wel aanwezig. Gemiddeld valt 1 procent van de jaarlijkse neerslagsom in de vorm van sneeuw. In de stad zelf is de lans op een witte laag niet zo groot. In de omringende bergen kan het wel zomaar wit worden in de winter. Het zal niet genoeg zijn om van Barcelona een wintersportbestemming te maken.

Klimaattabel Barcelona

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddeld max. (°C) 13 14 15 17 20 24 27 27 25 21 16 14
Gemiddeld min. (°C) 5 6 7 9 12 16 19 19 17 13 8 6
Uren zon per dag 5 5 6 7 8 9 10 9 7 6 5 5
Neerslag (mm) 40 42 50 45 39 22 15 33 65 72 50 51