Sluiten

Sant Jordi

Gepubliceerd op 31 mei 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

Sant Jordi

Heb je ooit gehoord van de feestdag Sant Jordi? Als je niet uit Barcelona of elders in Catalonië komt, dan zal het je waarschijnlijk niet zoveel zeggen. Voor wie wel in Barcelona of omgeving woont is het een ander verhaal: die weten dat 23 april ieder jaar in het teken staat van La Diada de Sant Jordi. Deze jaarlijkse feestdag wordt uitbundig gevierd in heel Catalonië, maar vooral in Barcelona. Voor mij was het dit jaar een goede aanleiding om in april voor een paar dagen naar Barcelona te reizen. Want als je je verhalen uit eigen ervaring wilt schrijven, dan moet je ervoor zorgen dat je het zelf meegemaakt hebt.

Ik moet zeggen dat het een bijzondere ervaring is om Sant Jordi in Barcelona mee te maken. Tijdens een doorsnee zonnige lentedag is het al druk in de straten van Barcelona, maar tijdens Sant Jordi is het in het hart van de stad extreem druk. Je kunt het een beetje vergelijken met de drukte tijdens Koningsdag in Amsterdam.

Over de Diada de Sant Jordi

Over de Diada de Sant Jordi

De Diada de Sant Jordi – die meestal kortweg Sant Jordi genoemd wordt – is binnen de katholieke traditie de feestdag van de heilige Joris. Deze legendarische figuur staat bekend om zijn moed en het verslaan van een draak om een prinses te redden. Sant Jordi is een belangrijk symbool in Catalonië en wordt vereerd als de beschermheilige van de regio. De festiviteiten op deze dag combineren elementen van religie, romantiek en literatuur, waardoor het een unieke en betoverende viering is. Restaurants zijn volgeboekt en bieden speciale menu’s aan voor dit romantische evenement. Het is een dag waarop de stad bruist van liefde en geluk.

Tijdens Sant Jordi is Barcelona vol van leven en kleur. De straten zijn versierd met prachtige bloemen, voornamelijk rode rozen, die het symbool zijn van liefde en passie. Op bijna elke hoek vind je kraampjes waar boeken en rozen worden verkocht. Het uitwisselen van een boek en een roos is een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen. Het is een mooie manier om liefde en genegenheid te uiten voor dierbaren. Stellen geven elkaar rozen en boeken als teken van wederzijdse liefde en waardering. Het is een gewoonte geworden die door de hele stad wordt omarmd. Je mag Sant Jordi een soort van lokale Valentijnsdag noemen. Misschien is dat wel de beste associatie die je mag maken.

Wereldboekendag

Wereldboekendag

Sinds het jaar 1923 staat 23 april in heel Spanje in het teken van boeken. Sinds 23 april 1923 wordt de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes geëerd. Later werd dit gekoppeld aan Sint Jorisdag. In 1995 heeft de UNESCO besloten om van 23 april de Wereldboekendag te maken. Behalve de vele stalletjes met rozen, zie je op straat ook signeersessies en andere evenementen rondom boeken. Tegenwoordig is 23 april een populaire dag om nieuwe boeken te lanceren.

Als toerist Barcelona tijdens Sant Jordi bezoeken

Casa Batlló tijdens Sant Jordi

Het heeft voor- en nadelen om een stedentrip naar Barcelona tijdens Sant Jordi in te plannen. Laar me eerlijk zijn en met de nadelen beginnen: het is tijdens Sant Jordi ontzettend druk in delen van de binnenstad van Barcelona. Dat heeft meteen de bijwerking dat de bezetting van de hotels nog hoger ligt dan normaal en dat de hotelkamerprijzen door vrijwel heel Barcelona hoger liggen. Wie bij booking.com gaat kijken, die zal zelfs daar moeite hebben om een goede hoteldeal te vinden. Voor de populaire restaurants in Barcelona geldt hetzelfde: heb je geen reservering, dan is de kans dat je een tafeltje tijdens lunch of diner op 23 april hebt, vrij klein.

Het leuke aan Barcelona bezoeken tijdens Sant Jordi is vooral dat je een groots lokaal feest meemaakt zoals wij die hier in Nederland niet kennen. En misschien nog leuker is het gegeven dat het een zo’n heerlijke positief feestdag is. Als je in Barcelona bent met iemand of meerdere mensen waar je om geeft, waarom dan niet met de tradities meedoen?

Tijdens Sant Jordi kun je enkele plekken bezoeken die anders gesloten zijn of populaire bezienswaardigheden in een gedaante zien die helemaal aansluit bij Sint Jorisdag. Zo wordt de facade van Casa Batlló helemaal in de rozen gezet. Je kunt op Sint Jorisdag het Palau de la Generalitat bezoeken. Dit regeringsgebouw waarin de Catalaanse regering gehuisvest is, is normaal niet geopend voor het publiek. Je hoeft geen kaartje te kopen. Aansluiten in de (doorgaans lange) rij en geduldig op jouw beurt wachten is voldoende.