alles over Barcelona architectuur & design pleinen, straten & wijken parken & dieren kerken Sagrada Família musea overige bezienswaardigheden  

hhet weer stranden eten en drinken reizen naar Barcelonavervoer Barcelona met kinderenFC Barcelona praktische info foto'slinks  

 
F.C. Barcelona

Voor voetballiefhebbers is FC Barcelona een begrip. Zelfs wie geen fan is van deze befaamde Catalaanse voetbalclub zal hoogstwaarschijnlijk diep respect hebben voor deze grote Europese voetbalgrootheid. FC Barcelona is de club waar Nederlandse voetballers zoals Johan Cruijff, Patrick Kluivert en Ronald Koeman gevoetbald hebben.

Johan Cruijff wordt door een groot deel van de supporters van FC Barcelona nog steeds als held gezien. Dat heeft niet alleen met zijn periode als speler te maken, maar vooral ook als trainer. In 1992 behaalde FC Barcelona grote successen onder leiding van Cruijff. Zijn team, dat de bijnaam Dream Team kreeg, won een groot aantal prijzen dat jaar. Hoogtepunt was het winnen van de Europacup 1 (de tegenwoordige Champions League) dankzij de winnende en enige treffer van de wedstrijd: een vrije trap die binnengeschoten werd door Ronald Koeman.

De fans van FC Barcelona staan bekend als de meest fanatieke ter wereld. Verdeeld over heel de wereld telt de club maar liefst meer dan dertienhonderd officiële fanclubs (peñas genoemd), die ingedeeld worden naar geografische ligging.

FC Botiga
De officiële winkels voor kleding en souvenirs van FC Barcelona is FC Botiga. Daarvan zijn er meerdere in Barcelona. De belangrijkste winkel zit bij het stadion zelf. Ook op de internationale luchthaven van Barcelona vind je FC Botiga net als in het centrum van de stad. Hoewel je ook in andere winkels in Barcelona fanmateriaal kunt kopen, ben je bij FC Botiga verzekerd van de meest originele, recente en beste spullen.

Meer over FC Barcelona
Meer weten over FC Barcelona, de fans en het stadion? Ga dan naar de volgende sites:
FC Barcelona (officiële site)
FC Barcelona tickets
Camp Nou Experience (koop kaarten vooraf)
Camp Nou informatie
Camp Nou informatie

 

Camp Nou
FC Barcelona werkt haar thuiswedstrijden af in Camp Nou. Dit stadion stamt uit 1957 en gaat dus al wat jaartjes mee. De naam Camp Nou (Catalaans voor 'nieuw veld') was altijd al een bijnaam voor het stadion. Pas sinds het jaar 2000 is het ook de officiële naam van de voetbaltempel. Soms kom je ook de naam Nou Camp tegen. Eigenlijk is Camp Nou de enige juiste benaming. Met bijna honderdduizend zitplaatsen is Camp Nou het grootste stadion van Europa als het aankomt op capaciteit. Van buitenaf lijkt het stadion niet veel groter dan bijvoorbeeld de Rotterdamse Kuip, maar dat komt omdat er geen mogelijkheden waren om het stadion in de hoogte uit te breiden. Daarom is de eerste ring uitgegraven. Een deel van het stadion ligt dus onder de grond. Hierdoor is de capaciteit van Camp Nou veel groter dan het van buiten lijkt.

Camp Nou Experience
Je hoeft niet persé naar een wedstrijd van FC Barcelona te gaan om Camp Nou te bezoeken. Daarvoor is er de Tour Camp Nou Experience. Dit houdt in dat je een bezoek brengt aan het museum dat in het stadion gevestigd is en diverse onderdelen van het stadion te zien krijgt zoals de tribunes (slechts een deel is toegankelijk voor het publiek), de dug-outs, de gastenkleedkamer, de persruimte, de perscabines (waar verslaggevers tijdens de wedstrijd zitten), de interview-ruimte en de spelerstunnel. Al met al voldoende om een uitstekende indruk te krijgen van het bedrijf en de club FC Barcelona. Op dagen dat er wedstrijden gespeeld worden kun je alleen maar het museum bezoeken. Wat jammer is, is dat de entreeprijs dan hetzelfde blijft.

Op sommige dagen is het erg druk in Camp Nou. Het museum behoort tot de best bezochte musea van Catalonië. Jaarlijks zouden er naar schatting bijna twee miljoen mensen het stadion bezoeken binnen het Camp Nou Experience programma. Dat brengt zoveel inkomsten in het laatje dat een modale Nederlandse eredivisieclub daar zijn hele jaarlijkse begroting mee zou kunnen draaien.

Het is aan te raden om je entreetickets voor een bezoek aan Camp Nou vooraf te kopen. Dat kan eenvoudig via internet.
Reserveer hier je Camp Nou entreetickets

Ondanks de vrij pittige prijs voor de Camp Nou Experience is het iets wat je toch echt wel moet doen als je in Barcelona bent. Zeker als je voetballiefhebber bent, maar ook als je minimaal geïnteresseerd bent in voetbal. De manier waarop de club zicht presenteert is indrukwekkend. Als je de successen ziet die FC Barcelona als team en de spelers individueel gehaald hebben dan kun je niet meer doen dan diep respect hebben voor deze Catalaanse voetbalclub.

 

Geen jongens maar mannen
Hoogtepunt van de hele tour is misschien wel de spelerstunnel. Als je vanaf de kleedkamer van de bezoekende ploeg loopt dan passeer je eerst metershoge foto's waarop feestende Barcelonateams hun behaalde successen vieren. De tunnel zelf is gedecoreerd met foto's van spelers van het huidige eerste elftal van FC Barcelona.

Mooi is de manier waarop de spelers gefotografeerd zijn. Hun gezichtsuitdrukking straalt bij iedere speler hetzelfde uit: moed, doorzettingsvermogen en mannelijkheid. Zeer knap hoe ze dat gedaan hebben. De laatste meters hoor je ook de fans van FC Barcelona voordat je het grote Barcelona-logo passeert richting het veld. Dit stukje psychologische oorlogsvoering zorgt ervoor dat de tegenstander bij wijze van spreken al met 1-0 achterstaat op het moment dat ze het heilige gras van Camp Nou betreden.

Wedstrijdkaartjes kopen
Er zijn best wel wat mensen die een bezoek aan de stad Barcelona willen gebruiken om een wedstrijd van Fc Barcelona bij te wonen. De club zit in de luxe positie dat ieder seizoen alle plekken uitverkocht zijn. Toch zijn er nog wel losse kaarten te koop. Dit zijn kaarten die door supporters verkocht worden omdat ze er die wedstrijd niet bij kunnen zijn. Sommige financieren hun seizoenskaart grotendeels door een paar kaarten te verkopen. Zo levert een entreeticket voor de voetbalkraker tegen Real Madrid normaal gesproken een paar honderd euro op.

Er zijn verschillende verkooppunten voor de voetbaltickets, zoals een kiosk op de Rambla waar je ook toegangskaartjes kunt kopen voor de Tour Camp Nou Experience.

Een nieuw stadion?
Van tijd tot tijd borrelen de plannen omhoog om een nieuw stadion te bouwen. Het ruim een halve eeuw oude Camp Nou zou niet meer van deze tijd zijn.
Een eventueel nieuw stadion op een nieuwe locatie zou voor de club betekenen dat ze er de komende decennia weer tegenaan kunnen. In januari 2014 is er uiteindelijk besloten om Camp Nou zeer grondig te renoveren. De hoge kosten die hiermee gemoeid zijn (naar schatting 600 miljoen euro) zijn altijd nog een stuk minder dan de 1,2 miljard euro die een nieuw stadion zou gaan kosten. In het jaar 2021 zou de renovatie klaar moeten zijn. De huidige capaciteit van 99.000 plaatsen moet dan gegroeid zijn naar 105.000 plaatsen.

 

© Silver Media - deze site gebruikt cookies - e-mail: allesovervakanties@gmail.com