Sluiten

Architectuur & design in Barcelona

Architectuur & design in Barcelona

Mede dankzij de beroemde architect Antoni Gaudí is er in Barcelona veel te zien op het gebied van architectuur en vormgeving. In de stad vind je diverse staaltjes van fraaie architectuur, die uit verschillende periodes afkomstig zijn. Je ziet vooral aan de noordelijke kant van de stad steeds meer moderne gebouwen het straatbeeld verrijken. Op deze pagina staan enkele gebouwen die de moeite waard zijn om van buiten en vaak ook van binnen te bewonderen. Niet alle gebouwen zijn vrij toegankelijk voor het publiek.

Casa Milà (La Pedrera)

Casa Milà

Aan de Passeig de Gràcia in Barcelona is een zeer kenmerkend bouwwerk van Antoni Gaudí te bewonderen. Antoni Gaudí, een naam die je veel in Barcelona zult tegenkomen, was een Catalaanse kunstenaar en architect die bekend stond om zijn opvallende ideeën en bijzondere stijl. Stijlen zoals jugendstil, organisch en Catalaans modernisme zijn veelal door hem verwezenlijkt. Zo ook het gedurfde bouwwerk Casa Milà, wat Gaudí in opdracht van het echtpaar Roser Segimon en Pere Mil ontwierp. Het rijke koppel met flamboyante levensstijl was in hun omgeving niet erg geliefd. Zo ook niet dit opmerkelijke gebouw. Na veel tegenwerken werd er zelfs haast besloten om de bouw te staken en op te geven. Uiteindelijk is dit niet gebeurd en vandaag de dag is het nog altijd bijzonder genoeg om deel van UNESCO werelderfgoed te zijn.

In het gebouw is een museum gevestigd waar wisselende exposities te bewonderen zijn, een ingericht en te bezichtigen woonhuis en op het dak zijn nog enkele creaties van Gaudí te bewonderen!

BEKIJK ENTREETICKETS CASA MILA

Torre Agbar

Torre Agbar

Dat de stad Barcelona bol staat van oude en moderne architectuur, wordt met een bouwwerk als Torre Agbar opnieuw bewezen. De Franse architect Jean Nouvel heeft getracht iets geheel nieuws weg te zetten. De opening in 2005 werd geheel in stijl gedaan door de koning Juan Carlos. Het innovatieve ontwerp geeft ruimte aan 31 verdiepingen die allen omringd zijn door ramen. De ramen die overdag de zon prachtig weerkaatsen, worden ‘s avonds door duizenden LED-lampen verlicht.

Zowel overdag als ‘s avonds is het een bijzonder en opmerkelijk bouwwerk om te zien. Er wordt gezegd dat Jean Nouvel heeft getracht de omgeving in het ontwerp mee te nemen. Zo lijkt de vorm op de nabij gelegen berg Montserrat, heeft het iets weg van de klokkentorens van Sagrada Família en het is ook terug te leiden naar een opspuitende waterstraal zoals het gevestigde waterbedrijf dat levert. Voor sommige gaat de fantasie nog verder.

Casa Batlló

Casa Batlló

Aan dezelfde straat als La Pedrera/Casa Milà is nog een creatie van Antoni Gaudí gevestigd. Deze Casa Batlló was het gecreëerde paleis van textiel magnaat Josep Batlló.

Casa Batlló werd tussen 1904 en 1906 gebouwd. De stijl zou zeker in een park als de Efteling niet misstaan. De fantasie en het exceptionele architectonische inzicht van Gaudí spat hier werkelijk van de gevel af. Ook hier komen de invloeden uit de natuur weer naar boven en is er een verband te leggen met het verhaal van Sint Joris de drakendoder. Het spel met het licht is een handtekening van de meester zelf. Het is mogelijk om dit gebouw van binnen te bezoeken.

Casa Amatller

Casa Amatller

Een prachtig voorbeeld van het Catalaanse modernisme is terug te vinden aan de Passeig de Gràcia, vlakbij Casa Batlló. Dit keer betreft het niet een ontwerp van Antoni Gaudí. Casa Amatller is namelijk ontworpen door Josep Puig. Deze zeer intelligente architect was al op vierentwintigjarige leeftijd actief als stadsarchitect van de Spaanse kustplaats Mataró, waar hij werd geboren. Vervolgens heeft hij een aantal werken ontwikkeld in de stad Barcelona, waaronder dus Casa Amatller. Het gebouw werd tussen 1898 en 1900 weggezet in opdracht van de bewoner Amatller Antonio Costa, een chocolatier. Van een gewoon en gemiddeld gebouw moest er iets met veel aanzien worden gecreëerd.

Het gehele blok van Passeig de Gràcia tot Aragon en Consell de Cent wordt gezien als een rivaliteit strijd tussen de beroemde architecten Gaudí, Puig en Domenech i Montaner. Tegenwoordig is er een bijzondere collectie Catalaanse kunst te bewonderen.

Sagrada Família

Sagrada Família

Inmiddels geldt Sagrada Família als hét symbool van de stad Barcelona. En dat is niet voor niets. Bij menig toerist valt de mond letterlijk op bij het zien van dit imposante bouwwerk. Al in 1882 werd begonnen met de bouw naar een ontwerp van de Spaanse kunstenaar en architect Antoni Gaudí. Nadat zijn werkgever Francisco de Paula del Villar y Lozano zich terugtrok uit het project werd Antoni Gaudí aangewezen als projectleider en ontwerper. Het tot dan toe neogotische ontwerp werd naar maatstaven van de ideeën van Antoni Gaudí aangepast naar het Catalaanse Modernisme en het werd zijn levenswerk. De tien jaar die hij in gedachten had om het te vervaardigen werden al snel bijgesteld.

De complexiteit van zijn creatieve brein bleek een stuk moeilijke uitvoerbaar dan vooraf werd ingeschat. Na vierenveertig jaar, waarvan de laatste vijftien jaar onafgebroken bouwen, is Gaudí in 1926 overleden. Daarbovenop raakte de gipsen maquette van het ontwerp van Gaudí behoorlijk beschadigd tijdens de burgeroorlog in 1936. Architecten en beeldhouwers zoals Puig Boada, Francesco Quintana en Jaume Busquets i Mollera hebben getracht zijn werk voort te zetten. Nog altijd wordt er dagelijks met honderd man gewerkt naar een idee waarin natuur, religie, architectuur en de liefde voor Catalonië voorop staan.

Omdat de bouw geheel afhankelijk is van giften en donaties, is het nog altijd niet duidelijk wanneer de bouwwerkzaamheden afgerond worden. Lange tijd hoopte men op het jaar 2026, honderd jaar na het overlijden van Gaudi. Door de coronacrisis die in 2020 toesloeg, zal het jaar 2026 waarschijnlijk niet gehaald worden, maar moeten we een paar jaar langer wachten tot de volledige voltooiing daar is.

BEKIJK ALLE SAGRADA DAMILIA TICKETS

Palau de la Música Catalana

Palau de la Música Catalana

Het Orfeo Català zanggezelschap besloot na het behalen van ongeveer 1400 leden dat het tijd werd voor een eigen concertgebouw. In 1905 was het zo ver dat de eerste steen gelegd werd en drie jaar later werd de laatste fase afgerond van het ontwerp van Lluís Domènech i Montaner. Tijdens een rondleiding door Palau de la Música Catalana worden er allerlei details verteld over de verschillende materialen die er tijdens de bouw zijn gebruikt en waardoor het als ware kunst mag worden gezien. Inmiddels zijn er al verschillende meesterwerken ten gehore gebracht en wordt de zaal wekelijks gevuld met meer dan tweeduizend personen. Sinds 1997 behoort Palau de la Música Catalana tot UNESCO-werelderfgoed.

SKIP-THE-LINE TICKETS PALAU DE LA MUSICA

Casa Vicens

Casa Vicens

Casa Vicens behoort tot het Modernisme Català, de Catalaanse variant van de art-nouveau- en jugendstilbeweging. Dit meest ingetogen bouwwerk is tevens één van de eerste bekende werken van de hand van Antoni Gaudí. Casa Vicens werd tussen 1883 en 1889 vervaardigd aan de Carrer de les Carolines nummer 24 te Barcelona. De Moorse invloeden zoals die wel vaker zijn te zien in werken van Gaudí zijn ook hier in de torens aanwezig. Het meest bijzondere is de rookkamer. met name het plafond is subliem te noemen. Het huis werd in opdracht van de handelaar Manuel Vicens i Montaner gebouwd.

BEKIJK CASA VICENS ENTREETICKETS